Een lekkere frisse quiche met prei, savooiekool, gebakken spekjes en crème fraîche, met bovenop tomaat.
Hartige taart met prei, savooiekool, crème fraîche, tomaat en spekjes
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
Voor de bodem
- 140 gram bloem
- 1 el bonenkruid
- 70 gram boter
- 1 ei
- zout
- 1 of 2 el water
Voor de hartige taart
- 1/2 savooiekool
- 1 grote of 2 kleine prei
- 1 tomaat
- 125 gram spekreepjes
- 100 gram crème fraîche
- 3 eieren
- 1 el verse fijngehakte tijm
- zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de boter in kleine blokjes en zet even in de vriezer (of koelkast als je geen vriezer hebt). Kluts het ei. Zeef de bloem en meng het bonenkruid en wat zout erdoorheen. Kneed vervolgens de koude boter door de bloem tot je een kruimelige substantie hebt, meng het ei erdoor en eventueel wat water als het deeg te droog is. Kneed het deeg tot je een mooie bol hebt, verpak in plastic en zet minimaal een half uur voor je de quiche samenstelt in de koelkast.Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (reken ongeveer een uur voordat je op kunt dienen). Was en snijd de prei in ringen en de savooiekool in reepjes. Snijd de tomaat in plakken, Zet een wok of koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes zo’n 5 minuten. Voeg de savooiekool toe en roerbak 5 minuten. Roerbak nog eens 5 minuten de prei mee.
Kluts intussen de drie eieren even kort met de tijm en wat peper en zout. Meng vervolgens de crème fraîche erdoorheen tot je een gladde vulling hebt.
Vet een ovenschaal of bakvorm in en rol je deeg uit. Bekleed de vorm of schaal met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Doe het groente-spekjesmengsel in de vorm en giet het eimengsel eroverheen. Bedek met de tomaat en zet 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven
Opmerkingen recept
Ik raad aan de quiche te serveren met een lekkere salade als bijgerecht – zo krijg je wat meer groentes binnen en dat past er gewoon goed bij. Neem bijvoorbeeld wat gemengde sla en komkommer, tomaatjes, wat olijfolie en balsamicoazijn. Ik had er zelf nog wat kipfilet en walnoot aan toegevoegd voor wat meer vulling.
Omschrijving en details recept
Een lekkere, fris smakende quiche, deze hartige taart met gebakken spekjes, prei, savooiekool, crème fraîche en tomaat.
- Soort recept: quiches, hartige taarten
- Keuken: Internationaal met wat Amerikaanse roots
Bereidingstijd en voedingswaarde
- Voorbereidingstijd: 10 min
- Kooktijd: 50 min
- Totaal benodigde tijd: 1u 30min
- Voedingswaarde: ca. 570 kcal per persoon
1 reactie op “Recept: quiche met prei, savooiekool, spekjes en tomaat”