Dit recept voor broccoli met kaas en rijst uit de oven is gebaseerd op een Amerikaans recept. Je kunt hem als vegetarisch gerecht eten, of je serveert er een stukje vlees bij.
Broccoli met kaas en rijst uit de oven, Amerikaanse keuken
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 300 g broccoli
- 100 g ongekookte rijst
- 3 sjalotten
- 10 g boter
- 10 g bloem
- 60 ml bouillon
- 100 ml melk
- 40 g geraspte oude kaas
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl nootmuskaat
- 1/2 tl cayennepeper
- Peper
- Vet om een ovenschaal in te vetten
Bereidingswijze

Stoom intussen de broccoli 2-3 minuten en haal van het vuur en de stoombron. Verhit de boter in een pannetje tot deze begint te bubbelen en fruit de knoflook en sjalotjes 2 minuten. Voeg de bloem toe. Roer door tot er een roux ontstaat. Voeg al roerend de bouillon en melk beetje bij beetje toe. Doe de geraspte oude kaas, cayenne en nootmuskaat erbij en eventueel wat zwarte peper naar smaak. Roer door.
Vet een ovenschaal en verdeel de broccoli en rijst over de schaal. Giet de saus eroverheen en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet in de oven gedurende 35 tot 40 minuten, in elk geval zolang nodig is tot de kaas begint te kleuren.
Opmerkingen recept
Omschrijving en details

Vegetariërs zouden dit recept nog kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld pecannoten. Voor de niet-vegetariërs onder ons kun je het recept combineren met een klein stukje vlees of kip.
- Soort recept: vegetarisch, hoofdgerecht met kip, hoofdgerecht met vlees
- Keuken: Amerikaans
Bereidingstijd en voedingswaarde
- Voorbereidingstijd: 10 min
- Kooktijd: 45 min
- Totaal benodigde tijd: 60 min
- Voedingswaarde: ca. 560 kcal per persoon