Knoflookbol en knofloontenen

3 veelgestelde vragen over knoflook

Je hebt vast weleens een vraag over knoflook gehad. Dit heilzame bolgewas roept in elk geval bij mij allerlei vragen op, zoals welke werkzame stoffen er eigenlijk in zitten en waarom het zo gezond is.

Ik heb dan ook 3 veelgestelde vragen over knoflook voor je verzameld, die ik vandaag in dit blogartikel behandel:

Lees hieronder mijn beknopte antwoorden en kom meer te weten over dit heilzame kruid!

Wat te doen tegen knoflookadem?

Citroenen aan de boom

Heb je een hekel aan een stinkende knoflookadem? Dan kun je een appel eten na de tijd. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat het kauwen op munt, peterselie en spinazie na een knoflookrijke maaltijd helpt tegen een slechte adem. Verder schijnen citroensap en melk te helpen. Melk kun je het beste tijdens de maaltijd drinken voor het beste effect. En ken je de After Garlic-tabletten al? Deze zijn – zo heb ik me laten vertellen – verkrijgbaar in de supermarkt.

Terug naar boven.

Wat zit er in knoflook?

Waaruit bestaat knoflook? De werkzame bestanddelen van knoflook zijn alïine, saponinen, vitaminen en seleen.

Alliciine en saponine hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Het spoorelement selenium of seleen werkt als antioxidant en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Het is daarnaast belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Wist je dat het verder zware metalen die door verontreiniging in voedsel terechtkomen minder giftig maakt?

Terug naar boven.

Hoe knoflook bewaren?

Gedroogde knoflooktenen bewaar je buiten de koelkast op een droge, donkere plek. Dat geldt ook voor knoflookpoeder: die zet je gewoon bij de rest van de kruidenpotjes op een droge donkere plek in je keuken.

Verse knoflook bewaar ik eigenlijk altijd ook gewoon op een koele en donkere plek: oftewel open en bloot in een kastje in de bijkeuken waar geen vocht bijkomt (eventueel op een keukenpapiertje). Op die manier drogen ze langzaam. Hoe je complete bollen die je zelf hebt gekweekt kunt drogen legt de website Diana’s mooie moestuin goed uit.

Verder kan je verse knoflook invriezen en bewaren in de diepvries (1 tot 3 maanden). Haal de tenen dan eerst even los van elkaar en pel ze. Je kunt de resterende knoflooktenen gemiddeld zo’n 2 dagen in de koelkast bewaren, maar dit heeft niet de voorkeur. Ik zou ze dan eerst pellen en dan in een afgesloten bakje of zakje doen waar geen vocht bij kan komen. Maar pas op, dit bederft snel!

Terug naar boven.

Lees ook meer over het gebruik van knoflook in en buiten de keuken.

Deel deze pagina: