Blancheren

Wat is blancheren?

Groentes aan de kook om te blancherenBlancheren is het opzetten van voedingsmiddelen in een pan met voldoende koud water. Vervolgens breng je het aan de kook, waarna je het afgiet en tot slot met koud water afspoelt of in ijswater laat afkoelen. Dit laatste stopt het gaarproces.

Je kunt ook de voedingsmiddelen aan kokend water toevoegen, waarna je het even kort laat koken en op één van de genoemde manieren afkoelt.

Toepassing

Blancheren wordt onder meer toegepast op:

  • orgaanvlees om de smaak te verbeteren en blank te maken
  • noten om ze te kunnen pellen
  • pasta (zoals vermicelli en macaroni) om kleven te voorkomen

Je ziet bovendien dat het veel gedaan wordt met groentes. En wat te denken van het blancheren van tomaten als je een eigen tomatensausje wilt maken, zoals in dit recept voor pikante rundvleesballetjes met mie?

Groentes blancheren

Groentes blancheer je om diverse redenen, bijvoorbeeld om de kleur te behouden en ze knapperig (kort) te koken voor bijvoorbeeld een salade of een andere toepassing. Soms wil je bepaalde sterke smaken uit een groente verwijderen als je deze niet gaat koken, maar bijvoorbeeld bakken of wokken. Een voorbeeld hiervan is de soms bittere smaak van koolraap.

Vaak moet je groentes blancheren om ze in te kunnen vriezen, zodat ze hun kleur behouden en soms wil je bepaalde processen tegengaan, zoals nitrietvorming bij spinazie. Het stopt het proces van bederf van structuur en smaak.

Blancheertijd groentes

Je maakt de groentes schoon en snijdt de delen die je wilt invriezen in de gewenste grootte. Het makkelijkste is om de groentes in een zeef te doen, die je in een pan hangt waarvan je het water aan de kook hebt gebracht. Zorg ervoor dat de groentes onderstaan en breng het weer snel aan de kook.

Onderstaande blancheertijden gelden dus vanaf het moment dat het water weer kookt.

Na de kooktijd haal je de zeef uit de pan en spoel je het direct af onder de koude kraan of leg je het in ijswater. Doe de groentes vervolgens in de voor een vriezer geschikte bakje of zakje en vries zo snel mogelijk in.

Enkele populaire groentes opgesomd:

Naam groente Blancheertijd Afkoeltijd
Andijvie 2 minuten 2 minuten
Bloemkool 2 minuten 4 minuten
Boerenkool 2 minuten 2 minuten
Koolsoorten (witte, rode en groene kool, spits- en savooiekool) 3 minuten 5 minuten
Sperzieboontjes 2-4 minuten 5-6 minuten
Spinazie 2-3 minuten 5 minuten
Laat goed uitlekken na het afkoelen
Culinaire info » Kooktermen » Blancheren

Deel deze pagina: