Frituren

Het frituren van patatFrituren is het bakken in diep vet met een temperatuur van 150 tot 200 graden. Het is een snelle manier van bereiden, aangezien het gerecht aan alle kanten wordt omgeven door heet vet. Je kunt dezelfde levensmiddelen frituren als diegene die je kunt bakken. Het is ideaal voor gepaneerde gerechten omdat je het niet hoeft om te draaien. Bij bakken blijven dan vaak allerlei restjes plakken in de pan bij het omdraaien.

Frituren: verschillende temperaturen

Verschillende temperaturen zijn geschikt voor verschillende gerechten. Vet van 150 graden is heet matig warm vet. Deze temperatuur gebruikt men voor het gaar bakken van niet voorgebakken friet (patat, pommes frites) en voor gerechten die tijdens het bakken moeten rijzen.

Vet van 180 graden noemt men heet vet. Er komt nauwelijks damp van af en heeft een sterke geur. Het vet knettert wanneer je er iets vochtigs in doet. Bij deze temperatuur wordt uitgerezen deeg gaar en bruin gebakken (denk aan oliebollen). Kroketten en loempia's moeten door en door heet worden, waarvoor dit ook een geschikte temperatuur is.

Vet van 190 tot 200 graden is zeer heet vet. Hier komt een prikkelende blauwe damp van af. Bij deze temperatuur bakt men gare gerechten snel bruin, zoals voorgebakken pommes frites, gepaneerde hambroodjes.

Bij het frituren in heet vet wordt in principe weinig vet opgenomen, doordat er snel een korstje wordt gevormd. Wanneer het vet echter niet heet genoeg is, wordt er juist wel teveel vet opgenomen, wat de smaak niet ten goede komt en in een kleffe boel resulteert!

Frituurvet kan vaker achter elkaar worden gebruikt. Op een gegeven moment wordt het vet donker van kleur en dikker en gaat de smaak achteruit. Dan wordt het tijd om het vet te vervangen.

Culinaire info » Kooktermen » Frituren

Deel deze pagina: