Indikken, inkoken

Indikken is een typische keukenterm die veel gebruikt wordt bij het bereiden van sauzen. Maar wat houdt het precies in en wat moet je doen als dit in het recept staat?

Wat is indikken of inkoken

Indikken of inkoken betekent dat je een vloeistof een dikkere samenstelling geeft. Je doet dit door de vloeistof (vaak een sausje) te koken, waardoor vocht verdampt. Je reduceert dus de hoeveelheid vloeistof volgens de aanwijzingen in het recept zodat deze dikker wordt. Op deze manier krijgt de saus meer smaak omdat deze meer geconcentreerd is.

Soms staat er in een recept "saus tot de helft inkoken". Dan probeer je dus zoveel vloeistof te laten verdampen totdat je de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. De duur van het inkoken hangt af van de temperatuur.

Let op met de temperatuur

Let op dat als je zuivelproducten gebruikt, je de temperatuur niet te hoog moet zetten. Anders gaat je sausje schiften en dat is natuurlijk zonde. Bij een bouillon en wijnsausjes hoeft dat dus niet en kun je het vuur hoger draaien.




Culinaire info » Kooktermen » Indikken, inkoken

Deel deze pagina: