Wellen

Gedroogd fruitWellen is een kookterm, waarvan de techniek op verschillende manieren toegepast kan worden. Zo kan het zijn dat je het voedingsmiddel in koud of lauwwarm water of andere vloeistoffen moet wellen, of zelfs tegen de kook aan moet laten opwellen. Het doel van wellen is dat het voedingsmiddel vocht opneemt en vol en zacht wordt.

Gedroogd fruit wellen

Het wellen van gedroogd fruit komt regelmatig voor in recepten voor salades, nagerechten en hoofdgerechten met vlees. Gedroogd fruit wel je meestal door het in een gelijke hoeveelheid water (of volgens recept) enige tijd tegen de kook aan te houden. De duur hangt af van het soort fruit dat je gebruikt en hoe je het daarna gaat verwerken. Volg het recept of controleer zelf of het fruit al zacht is en laat het niet te zacht worden.

Andere voedingsmiddelen wellen, zoals krenten of rozijnen

In sommige recepten moet je de (gedroogde) ingrediënten in koud of lauwwarm water of ander vocht wellen. Denk aan krenten en rozijnen, kikkererwten, enz. Kikkerwten moet je ongeveer 24 uur laten wellen, rozijnen soms maar even. Ook als je gedroogde pepers gebruikt, kun je die vaak het beste eerst ongeveer een uur laten wellen in lauwwarm water.

Culinaire info » Kooktermen » Wellen

Deel deze pagina: