Mandje met een mengsel van verschillende verse kruiden

Het kruidenmengsel fines herbes

Het kruidenmengsel fines herbes is een klassiek mengsel dat uit verschillende samenstellingen kan bestaan. Lees verderop meer over de herkomst, samenstelling, de smaak en toepassing ervan.

Kenmerken fines herbes

De term fines herbes is een klassieke keukenterm. Van oorsprong komt het uit de Franse keuken en is verschillende andere keukens op verschillende manieren overgenomen. Wel is het in de basis overal hetzelfde: een mix van fijngehakte groene kruiden.

Het betekent letterlijk fijne kruiden en betreft een mengsel van groene kruiden die je fijnhakt met een mes. Geen machine gebruiken, want dat komt volgens sommige chefs de smaak niet ten goede. Er wordt weleens gezegd dat een omelette aux fines herbes een omelet met fijngehakte peterselie is. Dit is een wijdverspreid misverstand dat door diverse toonaangevende chefs en kookboeken wordt onderstreept, zoals in het toonaangevende boek Larousse Gastronomique uit 1938 vermeld staat:

Het zou een combinatie van geurende kruiden moeten betreffen, zoals peterselie, kervel, dragon en bieslook.

Verschillende kruiden

Peterselie, bladpeterselie
Peterselie is bijna altijd onderdeel van fines herbes.

Oorspronkelijk bestaan fines herbes in Nederland* uit de volgende kruiden:

Soms wordt er ook een fijngehakte sjalot aan toegevoegd. Waar alle verschillende naslagwerken het zo goed als zeker allemaal over eens zijn is dat peterselie altijd onderdeel of soms zelfs de basis is van het kruidenmengsel. Ook zie je heel vaak dat bieslook er onderdeel van is. In Amerika werd en wordt kervel (omdat het er lastig verkrijgbaar zou zijn) nog weleens vervangen door basilicum. In het verre verleden zouden er zelfs wel fijngehakte champignons aan toegevoegd worden.

*Bron: Het Nieuwe Haagse Kookboek, 1995/2002

Gebruik en toepassing fines herbes

Fines herbes worden gebruikt om (lichte) gerechten met een verfijnde smaak, zoals kip, vis en eiergerechten op smaak te brengen. Het past vooral goed in gerechten die niet lang hoeven te koken of bakken. Dit in tegenstelling tot een bouquet garni, die juist in gerechten worden gebruikt die een lange bereidingstijd kennen. Verder is het een heerlijke kruidenmix om blanke sauzen op smaak te brengen en door salades te mengen.Deel deze pagina: