Griekse vlag

De kruidenmix Gyros

Benieuwd waaruit de kruidenmix Gyros bestaat? Deze Griekse gemengde specerijen zijn over het algemeen pittige kruiden met een sterke smaak, waarbij de samenstelling flink verschilt. Je treft dan ook allerlei verschillende recepten aan voor het mengsel. We hebben er een favoriet voor je tussen uitgepikt!

Kenmerken Gyros

Gyroskruiden zijn afkomstig uit Griekenland. De Turkse variant heet Kofta en verschilt qua samenstelling per regio. De kruiden en specerijen die erin zitten hebben allemaal een vrij sterke smaak.

Gebruik en toepassing van gyroskruiden

Gyros is heel geschikt voor het op smaak brengen van vlees- en visgerechten van de grill. Strooi aan het eind over je gerecht of marineer het vlees met de kruiden.

In de specerijenmix Gyros zitten over het algemeen minimaal de volgende smaakmakers:

  • (zee)zout
  • paprikapoeder
  • komijn
  • knoflookpoeder
  • kerrie
  • zwarte peper
  • tijm
  • oregano en/of marjolein
  • chili

De samenstelling verschilt en er bestaan allerlei recepten. Soms wordt er rozemarijn toegevoegd, soms peterselie en soms wordt kerrie weggelaten. Onderstaand recept is één van onze favorieten.

Je kunt de hoeveelheden natuurlijk naar wens aanpassen als je maar de juiste verhouding aanhoudt. Deze hoeveelheden zorgen voor een redelijk grote pot gyroskruiden.

Gyros als snelle hap op vakantie in Griekenland in 2015
Gyros als snelle hap op vakantie in Griekenland in 2015

Recepten met gyroskruiden

Nog niet beschikbaar.
Het past perfect op vlees dat je gaat roosteren of barbecueën. Wil je gyros maken zoals je het als vette hap kent? Neem dan relatief mager varkensvlees en snijd het in reepjes. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en 2 eetlepels kruiden (meer of minder mag) en vermeng het met het vlees. Laat enkele uren marineren. Bak de gyros vervolgens in een wok of koekenpan. Serveer bijvoorbeeld met pitabroodjes.




Deel deze pagina: