Benieuwd waaruit de kruidenmix Gyros bestaat? Deze Griekse gemengde specerijen zijn over het algemeen pittige kruiden met een sterke smaak, waarbij de samenstelling flink verschilt. Je treft dan ook allerlei verschillende recepten aan voor het mengsel. We hebben er een favoriet voor je tussen uitgepikt!
Kenmerken Gyros
Gyroskruiden zijn afkomstig uit Griekenland. De Turkse variant heet Kofta en verschilt qua samenstelling per regio. De kruiden en specerijen die erin zitten hebben allemaal een vrij sterke smaak.
Gebruik en toepassing van gyroskruiden
Gyros is heel geschikt voor het op smaak brengen van vlees- en visgerechten van de grill. Strooi aan het eind over je gerecht of marineer het vlees met de kruiden.
In de specerijenmix Gyros zitten over het algemeen minimaal de volgende smaakmakers:
- (zee)zout
- paprikapoeder
- komijn
- knoflookpoeder
- kerrie
- zwarte peper
- tijm
- oregano en/of marjolein
- chili
De samenstelling verschilt en er bestaan allerlei recepten. Soms wordt er rozemarijn toegevoegd, soms peterselie en soms wordt kerrie weggelaten. Onderstaand recept is één van onze favorieten.
- 1/2 eetlepel zout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1/2 eetlepel kerrie
- 1/2 eetlepel komijn
- 1/4 eetlepel chilipoeder (maak er gerust een 1/2 eetlepel van als je van scherp houdt)
- 1/4 eetlepel uienpoeder
- 1/4 eetlepel knoflookpoeder
- 1/4 eetlepel zwarte peper
- 1/2 eetlepel gedroogde oregano
- 1/2 eetlepel gedroogde tijm
- 1/2 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 1/2 eetlepel fijn maïsmeel (maïzena)
Je kunt de hoeveelheden natuurlijk naar wens aanpassen als je maar de juiste verhouding aanhoudt. Deze hoeveelheden zorgen voor een redelijk grote pot gyroskruiden.
Recepten met gyroskruiden
Nog niet beschikbaar.
Het past perfect op vlees dat je gaat roosteren of barbecueën. Wil je gyros maken zoals je het als vette hap kent? Neem dan relatief mager varkensvlees en snijd het in reepjes. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en 2 eetlepels kruiden (meer of minder mag) en vermeng het met het vlees. Laat enkele uren marineren. Bak de gyros vervolgens in een wok of koekenpan. Serveer bijvoorbeeld met pitabroodjes.