De kruidenmix kerrie

Het kruidenmengsel kerrie is in allerlei varianten en scherptes te verkrijgen. Hier lees je meer over de samenstelling, de smaak en toepassing van deze kruidenmix.

Kenmerken kerrie

Kerrie is afkomstig uit Zuid-Oost Azië.

Het woord ‘kari’ (uit India) betekent saus, waarvan het woord ‘kerrie’ een verbastering is.

Naam in verschillende talen

  • Engels: curry
  • Duits: Kurry
  • Spaans: curry

Gebruik en toepassing van kerrie

Kerrie, kruidenmix
Kerrie is in verschillende scherptes te verkrijgen. De meest scherpe kerriemengsels komen uit India, uit Madras en Kerala. Er bestaan verschillende scherpteaanduidingen. De kerrie die wij in de Nederlandse supermarkt kopen is vaak de milde variant. Toch wijkt ook die smaak sterk af van de originele milde variant in Aziatische landen.

De smaak van kerrie is pittig, scherp en aromatisch. Men gebruikt in India en Thailand ook een rode kerrie. De rode kleur komt van rode pepers.

De samenstelling van kerrie verschilt en staat niet officieel vast. De volgende ingrediënten komen vaak in de basis voor:

Soms worden er ook wel andere kruiden gebruikt, zoals nootmuskaat, kaneel, venkel en fenegriek. De scherpere kerrie’s bevatten scherpere pepersoorten. In bepaalde mixen gebruikt men zelfs enkele blaadjes van de kerrieboom, terwijl dit niet gebruikelijk is.

Recepten met kerrie
Deel deze pagina: