Het Indiase kruidenmengsel Garam Masala

Specerijenmix: Garam Masala

Het kruidenmengsel Garam Masala komt in verschillende varianten voor en is afkomstig uit India.  Ontdek meer over de samenstelling, de smaak en toepassing van deze lekkere specerijenmix.

Kenmerken Garam Masala

Garama Masala komt oorspronkelijk uit India. Het woord garam betekent “het lichaam opwarmen” in de Ayurveda. In de Ayurvedische geneeskunde zouden de kruiden van deze kruidenmix de lichaamstemperatuur namelijk verhogen. Het heeft een verwarmende werking voor agni, het spijsverteringsvuur. Dat zorgt voor een verbeterde spijsvertering en betere balans. Het zou ook de immuniteit een boost geven, gewichtsverlies bevorderen, pijn verlichten en de bloedsuikerspiegel verlagen.

De samenstelling van Garam Masala verschilt van streek tot streek en er is niet één mix als authentiek aan te wijzen. Het zijn geroosterde gemalen specerijen die soms meer zoet en soms wat pittiger smaken.
Gebruik en toepassing van garam masala

Garam Masala specerijenmixGaram Masala combineert heel goed met kip, bijvoorbeeld in een Indiase curry. Het matcht ook erg goed met pompoen en zoete aardappel. Laatst heb ik het ook door een quiche met o.a. kip en crème fraîche gedaan. Volgens de Ayurveda bevat dit mengsel ook de benodigde 6 smaken voor een perfecte uitgebalanceerde maaltijd.

Met de volgende specerijen kun je je eigen Garam Masala-mix maken (een gelijke verhouding hanterend):

In andere samenstellingen zie je paprikapoeder terugkomen, soms nootmuskaat en knoflook(poeder).

Recepten met Garam Masala

Met kip gaat het sowieso goed. Verder:
Deel deze pagina: