Speculaaskruiden of koekkruiden

Benieuwd wat de samenstelling is van speculaaskruiden? Op deze pagina vind je meer informatie over deze kruidenmix, zoals het gebruik en de samenstelling.

Kenmerken speculaas- en koekkruiden

Speculaas- en koekruiden zijn afkomstig uit Nederland. Koekkruiden worden gebruikt voor het kruiden van kruidkoek en speculaaskruiden voor onder meer speculaas en pepernoten. Bij beide kruidenmixen voert kaneel de boventoon.

Samenstelling

Kaneelstokjes, kaneelEr is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel.

Een voorbeeld van waaruit speculaaskruiden kunnen bestaan:

Koekkruiden hebben over het algemeen dezelfde samenstelling. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten gebruikt. De verhouding van de verschillende kruiden is naar eigen smaak te bepalen. Vooral kardemom en kruidnagel hebben een sterke, overheersende smaak. De grootste hoeveelheid bestaat uit kaneel. Als je ca. 15 gram kaneel neemt, kun je indicatief qua hoeveelheid ca. 2 gram kruidnagel, 2 gram nootmuskaat, 1 gram gemberpoeder, 1 gram witte peper, 1 gram gemalen koriander en 0,5 gram kardemom gebruiken.

De hoeveelheden zijn indicatief. Je kunt naar smaak variëren, maar dit kun je als leidraad hanteren. Wil je het wat minder pittig, laat dan de witte peper eruit.

Recepten met speculaaskruiden

Deel deze pagina: