Citrus als kruid

Citrus wordt regelmatig in de keuken gebruikt. Je denkt bij citroen, limoen en sinaasappel niet gauw aan “kruiden”. Toch is citrus regelmatig een smaakmaker aan gerechten. Hoe precies lees je hieronder.

Eigenschappen citrus

Kenmerken

Citroenen aan de boom

  • Familie: Rutaceae
  • Soort: Citrus soorten
  • Biotoop: vochtige grond; Zuid-Oost Azië, Stille Oceaan eilanden.
  • Hoogte: tot 7 m (citrus limon)

Het geslacht citrus bestaat ongeveer uit 16 soorten. Het zijn groenblijvende bomen en struiken, hebben geurende bloemen en aromatische vruchten.

De citrus soorten die hieronder beschreven worden zijn:

Gebruik en toepassing

De schil, het sap en de vruchten van citrusfruit worden in eten en drinken gebruikt. De vruchten van het geslacht citrus bevatten allen veel vitamine C. Etherische olie wordt onder meer uit de schil gewonnen en geeft geur aan cosmetica en parfum, maar ook aan voedsel. Olie uit de zaden wordt in zeep gebruikt.

Citroen, Citrus limon, syn. Citrus medica

De rijpe vruchten van Citrus limon zijn geel. Citroensap of geraspte citroenschil geeft een verfrissende (zure) smaak aan gerechten. Citroenschil past dan ook in vele gerechten, denk aan vis, varkensvlees, kip(filet) en salades. Rasp een beetje naar smaak erover heen en je gerecht heeft een mediterraan smaakje. Verder wordt het veel in gebak en cake gebruikt. Het sap kun je bijvoorbeeld gebruiken in sauzen, in salades (de schil ook) en over groentes zoals spinazie. Verder sprenkelt men ook wel citroensap over bijvoorbeeld schnitzels. Citroensap wordt ook veel in vruchtensappen gedaan. Het is ontsmettend en samentrekkend. De etherische olie van citroen zuivert water.

Zoete sinaasappel, Citrus sinensis en Bittersinaasappel (zure sinaasappel), Citrus aurantium

De rijpe vruchten van de sinaasappel kleuren oranje. Sinaasappelschil wordt als vochtafdrijvend middel en digestief gebruikt. Zoete sinaasappels worden net als citroen in het geheel gebruikt in gerechten: geschilde vruchten in bijvoorbeeld salades of als garnering, sinaasappelschil op dezelfde wijze als citroen, zoals bijvoorbeeld in gebak. De schil wordt ook als smaakmaker in witbier gebruikt. Verder kennen we de vruchten in sinaasappelsap (versgeperst), in limonades en vruchtensappen.

De bittersinaasappel heeft bitter vruchtvlees. Deze sinaasappel wordt gebruikt in dranken, marmelade en in gebak. Uit de bloemen, takken, vruchten en zaden van de bittersinaasappel wordt etherische olie gedistilleerd, met als bijproduct oranjebloesemwater. De olie uit de zaden van bittersinaasappels verlaagt het cholesterolgehalte. De bloemen van deze sinaasappelsoort geven Neroli olie voor parfum en aromatherapie. De bladeren en jonge scheuten geven de lichtere petit-grain olie. Deze beide olieën werken tegen angst en depressies. Men gebruikt de schillen van de zure sinaasappel, Curaçaoschillen, onder meer bij het brouwen van witbier en andere Belgische bieren.

Limoen, Citrus aurantifolia

Limoen is een hele rommelige boom, stekelig, en heeft kleine witte bloemen en groengele vruchten. Limoenvruchten worden in tropische gerechten gebruikt. Verder wordt limoen ook in dranken (cocktails) gebruikt. De smaak van limoen is net wat minder zuur (scherp) dan de smaak van citroen.

Recepten met citrus

Recepten met citroen, -schil of -sap

Bekijk alle recepten met citroen

Recepten met limoen

Bekijk alle recepten met limoen

Recepten met sinaasappel

Nog niet meer recepten beschikbaar…

Bestsellers citruspersen

Op zoek naar een nieuwe citruspers? Bekijk hieronder een selectie van bestsellers.

Deel deze pagina: