Dadelpalm | dadels | palmsuiker

Delen van de dadelpalm worden op verschillende manieren in de keuken gebruikt. Naast de dadels, gebruikt men de dadelpalm op andere manieren. Hoe gebruik je de vruchten, bladeren en palmsuiker?

Eigenschappen dadelpalm (palmsuiker) als kruid

Kenmerken

  • Familie: Palmae
  • Soort: Phoenix dactylifera
  • Biotoop: droge warmte; tropisch en subtropisch
  • Hoogte: tot 30 m

De dadelpalm heeft een hoge, slanke stam, een kroon van zeer grote bladeren en hangende trossen vruchten.

Gebruik en toepassing dadelpalm

DadelpalmMen gebruikt de dadelpalm op meer dan 800 verschillende manieren. Alle delen van de boom zijn belangrijk. Zo wordt het blad van de dadelpalm gebruikt als dakbedekking en de bladvezels voor touw en matten.

Een dadel wordt als delicatesse beschouwd en in zoete gerechten gebruikt. Dadels bevatten vitamine B6, vormen een bestanddeel van kruidensiroop tegen slijmvliesontsteking en zijn licht laxerend. Verder is jong blad van de dadelpalm gekookt eetbaar en wordt van het sap suiker of palmwijn gemaakt. Oorspronkelijk wordt palmsuiker gewonnen uit het suikerhoudende sap van de arengpalm en de dadelpalm. Tegenwoordig wordt het ook gewonnen uit het sap van de sagopalm en kokospalm. Palmsuiker wordt in tubes, blikken of blokken verkocht. In de Thaise keuken maakt men er voedsel zoet mee om het in balans te krijgen met zoutsmakende vis. Ook wordt het gebruikt in snoepgoed en nagerechten.

Verse dadels passen goed in fruitsalades en wintercompôtes. Verder is de dadel lekker in hartige rechten, zoals stoof- en kerrieschotels. Dadels kunnen ook zeer goed gebruikt worden in gerechten gecombineerd met kaas.

Recepten met dadels

Salade van couscous en vruchten (bijgerecht)
Deel deze pagina: