De specerij kaneel

Kaneel is een bekend kruid in de Nederlandse keuken. De specerij is ook een bekende smaakmaker in andere keukens, zoals de Indiase. Lees hier meer over de eigenschappen en het gebruik van kaneel en kassie.

Eigenschappen

Kenmerken

Kaneel

  • Familie: Lauraceae
  • Soort: Cinnamomum verum
  • Biotoop: vruchtbare, zandige grond; tropen.

De kaneelboom is een groenblijvende boom, heeft leerachtige bladeren met opvallende nerven. Kaneel is de droge bast van de kaneelboom.

Naam in verschillende talen

  • Engels: cinnamon
  • Duits: Zimt
  • Frans: cannelle
  • Spaans: canela

Gebruik en toepassing kassie, kaneel

De bastrolletjes geven smaak aan Aziatische en Afrikaanse gerechten en aan dranken en desserts in Europa. De kaneelstokjes worden bijvoorbeeld in chutneys en rijstgerechten (de Indiase keuken) gebruikt. In de Nederlandse keuken doet men de stokjes bijvoorbeeld in appelmoes, warme wijn, gebak, marinades en stoofperen. Kaneel in poedervorm kom je in Nederland vooral tegen in gebak, koek en desserts. Kaneel is onderdeel van de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en koekkruiden. In de Turkse keuken in vleesgerechten, rijstgerechten, fruit en desserts. Verder kennen we het in de vorm van snoep, zoals kaneelstokken.

Cosmetisch en medisch gebruik

De etherische olie in het blad, de schors, takken en wortels geven smaak en geur aan voedsel en parfum. Bladolie van de kaneelboom wordt gebruikt om zijn antiseptische, opwekkende en verwarmende eigenschappen bij misselijkheid en hoge bloeddruk. Kaneelolie moet moet bij zwangerschap vermeden worden, omdat het een miskraam kan veroorzaken. Bovendien lopen er op dit moment onderzoeken over de werking van kaneel bij diabetes type 2. Het blijkt dat het regelmatig innemen van deze specerij een gunstig effect op de bloedsuikerwaarde heeft.

Cinnamomum aromaticum of cinnamomum cassia is kassie. Dit is een sterkere kaneel die gebruikt wordt in Noord-Amerika en China.

Recepten met kaneel




Deel deze pagina: