De kokospalm als kruid (kokos en meer)

De kokospalm zelf zie je misschien niet zo gauw voor je als kruid. Kokos is natuurlijk afkomstig van de kokospalm en kun je zeker als kruid beschouwen. Denk maar eens aan die lekkere kokostoetjes of Aziatische gerechten met kokos.

Eigenschappen kokospalm

Kokospalm

  • Familie: Palmea of Arecaceae
  • Soort: Cocos nucifera
  • Biotoop: zilte, zandige grond: tropen, subtropen
  • Hoogte: tot 30 m

De kokospalm heeft een kroon van geveerde bladen van 4 tot 6 m lang, een bloeiwijze van crèmekleurige bloemen en een grote, eenzadige vrucht.

Gebruik en toepassing delen van de kokospalm

Het sap wordt gewonnen voor palmsuiker, gefermenteerd voor palmwijn of gedestilleerd voor de sterke drank Arak. Onder de schil van de kokosnoot zit een laag wit, vezelig, eetbaar vruchtvlees (kiemwit) en het verfrissende klapperwater (het vloeibare kiemwit). Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit.

Waar verkrijg je kokos en kokosmelk (santen)?

Gemalen kokos is in de supermarkt en de Indische toko vers of gedroogd te koop. Het is een kruid uit de Indonesische keuken. Het wordt o.a. gebruikt in gebak, toetjes, koekjes en bij het stoven van vleesgerechten. Het klapperwater kan worden gedronken. De kokosmelk of santen (indonesische naam voor kokosmelk) die je in de winkel koopt, is een vloeistof die wordt verkregen door geraspte kokos te mengen met warm water en vervolgens uit te knijpen. Het is kant-en-klaar in blikken van verschillend formaat te verkrijgen. Bovendien is het in poedervorm en blokken te koop, waaraan alleen nog kokend water moet worden toegevoegd.

Wat is copra?

Gedroogd vruchtvlees heet copra, waar kokosolie uit gewonnen wordt. Dit wordt ook wel Oleum cocos, kokosboter, kokosvet of klapperolie genoemd. Dit vet stolt op kamertemperatuur.

Recepten met kokos e.d.

Bekijk alle recepten met kokos.
Deel deze pagina: