Citrus wordt regelmatig in de keuken gebruikt. Je denkt bij citroen, limoen en sinaasappel niet gauw aan “kruiden”. Toch is citrus regelmatig een smaakmaker aan gerechten. Hoe precies lees je hieronder.
Eigenschappen citrus
Kenmerken
- Familie: Rutaceae
- Soort: Citrus soorten
- Biotoop: vochtige grond; Zuid-Oost Azië, Stille Oceaan eilanden.
- Hoogte: tot 7 m (citrus limon)
Het geslacht citrus bestaat ongeveer uit 16 soorten. Het zijn groenblijvende bomen en struiken, hebben geurende bloemen en aromatische vruchten.
De citrus soorten die hieronder beschreven worden zijn:
Gebruik en toepassing
De schil, het sap en de vruchten van citrusfruit worden in eten en drinken gebruikt. De vruchten van het geslacht citrus bevatten allen veel vitamine C. Etherische olie wordt onder meer uit de schil gewonnen en geeft geur aan cosmetica en parfum, maar ook aan voedsel. Olie uit de zaden wordt in zeep gebruikt.
Citroen, Citrus limon, syn. Citrus medica
De rijpe vruchten van Citrus limon zijn geel. Citroensap of geraspte citroenschil geeft een verfrissende (zure) smaak aan gerechten. Citroenschil past dan ook in vele gerechten, denk aan vis, varkensvlees, kip(filet) en salades. Rasp een beetje naar smaak erover heen en je gerecht heeft een mediterraan smaakje. Verder wordt het veel in gebak en cake gebruikt. Het sap kun je bijvoorbeeld gebruiken in sauzen, in salades (de schil ook) en over groentes zoals spinazie. Verder sprenkelt men ook wel citroensap over bijvoorbeeld schnitzels. Citroensap wordt ook veel in vruchtensappen gedaan. Het is ontsmettend en samentrekkend. De etherische olie van citroen zuivert water.
Zoete sinaasappel, Citrus sinensis en Bittersinaasappel (zure sinaasappel), Citrus aurantium
De rijpe vruchten van de sinaasappel kleuren oranje. Sinaasappelschil wordt als vochtafdrijvend middel en digestief gebruikt. Zoete sinaasappels worden net als citroen in het geheel gebruikt in gerechten: geschilde vruchten in bijvoorbeeld salades of als garnering, sinaasappelschil op dezelfde wijze als citroen, zoals bijvoorbeeld in gebak. De schil wordt ook als smaakmaker in witbier gebruikt. Verder kennen we de vruchten in sinaasappelsap (versgeperst), in limonades en vruchtensappen.
De bittersinaasappel heeft bitter vruchtvlees. Deze sinaasappel wordt gebruikt in dranken, marmelade en in gebak. Uit de bloemen, takken, vruchten en zaden van de bittersinaasappel wordt etherische olie gedistilleerd, met als bijproduct oranjebloesemwater. De olie uit de zaden van bittersinaasappels verlaagt het cholesterolgehalte. De bloemen van deze sinaasappelsoort geven Neroli olie voor parfum en aromatherapie. De bladeren en jonge scheuten geven de lichtere petit-grain olie. Deze beide olieën werken tegen angst en depressies. Men gebruikt de schillen van de zure sinaasappel, Curaçaoschillen, onder meer bij het brouwen van witbier en andere Belgische bieren.
Limoen, Citrus aurantifolia
Limoen is een hele rommelige boom, stekelig, en heeft kleine witte bloemen en groengele vruchten. Limoenvruchten worden in tropische gerechten gebruikt. Verder wordt limoen ook in dranken (cocktails) gebruikt. De smaak van limoen is net wat minder zuur (scherp) dan de smaak van citroen.
Recepten met citrus
Recepten met citroen, -schil of -sap
- Broccoli met lenteui
- Gezonde ovenschotel met pompoen, palmkool, aardappels en crème fraîche
- Palmkool met zalm uit de oven en gebakken aardappels
Bekijk alle recepten met citroen…
Recepten met limoen
- Kippenbout met sperziebonen uit de oven en een pesto-yoghurtsausje
- Curry met zalm, zoete aardappel en doperwtjes (op kokos-bouillon-basis)
- Pasta met tomaten, garnalen, paprika en spinazie
Bekijk alle recepten met limoen…
Recepten met sinaasappel
- Tequila Sunrise, klassieke cocktail
- Fruit met kokos, eenvoudig
- Salade van couscous en vruchten (bijgerecht)
Nog niet meer recepten beschikbaar…
Bestsellers citruspersen
Op zoek naar een nieuwe citruspers? Bekijk hieronder een selectie van bestsellers.