Het kruid, de specerij kruidnagel

Kruidnagel is vrij overheersend van smaak. De specerij is vaak onderdeel van het kruidenmengsel kerrie. Lees hieronder verder als je meer wilt weten over kruidnagel en het gebruik ervan.

Eigenschappen

Kenmerken

Kruidnagel

  • Familie: Myrtaceae
  • Soort: Syzygium aromaticum, syn. Eugania aromatica
  • Biotoop: Molukken, Indonesië; tropische kustgebieden
  • Hoogte: tot 20 m

Groenblijvende boom, donkergroen taps toelopend blad, crèmekleurige bloemen. die rood kleuren.

Naam in verschillende talen

  • Engels: clove
  • Duits: Gewuerznelken
  • Frans: clou de girofle
  • Spaans: clavo

Gebruik en toepassing kruidnagel

Als de meeldraden eraf vallen, verschijnen er purperrode bessen. Kruidnagels zijn gedroogde bijna volgroeide bloemknoppen. Het is vrij snel overheersend en is kruidig qua smaak. De specerij past goed in stoofgerechten, wild, kruidendranken en rodekool. In de Nederlandse keuken wordt gemalen kruidnagel ook in koek gebruikt. In de Indiase keuken wordt het in het kruidenmengsel garam masale gemalen en in curries gebruikt. Kruidnagel is vaak standaard onderdeel van de kruidenmix kerrie en het Nederlandse kruidenmengsel speculaaskruiden.

Werking kruidnagels

Het kruid wordt ook wel in gerechten gedaan om misselijkheid te voorkomen. De bloemen van kruidnagel wordt tegen pijnlijke ogen gebruikt. Kruidnagelolie wordt toegevoegd aan sigaretten, cosmetica en parfums. De olie is een insekticide, smaakstof en verdovend middel bij kiespijn en indigestie.

De soort Syzygium jambos heeft eetbare naar rozen ruikende vruchten, die men aan snoep en parfum toevoegt. De vruchten van deze soort zijn rijp rozig, geel.

Recepten met kruidnagel