Gedroogde laurierbladeren

Het kruid laurier

Laurier heeft een sterk eigenzinnige smaak. Misschien denk je wel gelijk aan het laurierdropje. Maar hoe pas je het kruid laurier toe in de keuken? En welke andere eigenschappen heeft het? Doe hier inspiratie op!

Eigenschappen laurier

Kenmerken

Laurier

  • laurier boom
  • Familie: Lauraceae
  • Soort: Laurus nobilis
  • Biotoop: vochtige, rotsachtige valleien; Middellandse zeegebied

Laurier is een groenblijvende, mediterrane boom of struik, heeft kleine lichtgele bloemen, glanzend zwarte bessen. Laurierblad is glanzend en aromatisch. Laurierbomen kunnen tot 15 m hoog worden.

Naam in verschillende talen

  • Engels: bay leaf
  • Duits: Lorbeerblatt
  • Frans: feuille de laurier
  • Italiaans: alloro
  • Spaans: laurel

Gebruik en toepassing

De smaak van laurier komt sterk naar voren in het bekende laurierdropje. Laurierbladeren worden toegevoegd aan bouquet garni, marinades, paté, soep en stoofpotten. Het blad wordt niet (heel) gegeten, aangezien ze hard blijven. Het is ook in poedervorm te koop, als gedroogd en vermalen laurierblad. Laurierpoeder gebruikt men o.a. in de Turkse keuken in combinatie met lamsvlees.

Ander gebruik laurier

Gedroogde laurierbladeren
Credits en copyright foto

Men gebruikt het hout om gerookt voedsel een bepaald aroma te geven. De zwarte bessen van de laurier geven vettige olie die men gebruikt bij zeepfabricage. Bovendien wordt laurierolie als smaakmaker bij bepaalde likeuren gebruikt. Een afkooksel van het blad in badwater helpt bij pijnlijke ledematen, en verdunde etherische olie van het blad wordt gebruikt bij kneuzingen en reumatische gewrichten, maar kan de huid irriteren. De bladeren hebben een licht insektwerende werking.

Let op: de meeste andere lauriersoorten zijn giftig.

Recepten met laurier




Deel deze pagina: