De oliepalm, palmolie en palmscheuten

Lees hieronder op welke wijze de oliepalm gebruikt wordt. Wat zijn de eigenschappen van deze palm, welke delen worden gebruikt en hoe?

Eigenschappen oliepalm

Oliepalm

  • Familie: Palmae
  • Soort: Elaeia guineensis
  • Biotoop: vochtige tropen, zandige grond; West-Afrika
  • Hoogte: tot 22

De oliepalm is een langzaam groeiende, statige palm en heeft lang, geveerd blad en ovale, geel tot rode vruchten.

Gebruik en toepassing

Palmolie

De palm levert palmolie uit de vruchtwand, die gebruikt wordt in de keuken en als grondstof dient voor zeep en smeerolie. De betere olie van het zaad wordt gebruikt in margarine, frituurolie, chips, sauzen en koekjes, en als stof in cosmetica.

Palmscheuten, palmsuiker en palmwijn

De centrale scheut van de mannelijke bloeiwijze is eetbaar en van het sap wordt palmsuiker en palmwijn (“toddy”) gemaakt. Het sap van de bladstelen wordt bij snijwonden gebruikt, een afkooksel van de wortel tegen hoofdpijn en wortels om de placenta uit te drijven.

Palmolie is een groene brandstof en kan de fossiele brandstoffen vervangen en als biodiesel worden ingezet.

Recepten met delen van de oliepalm

Nog geen recepten beschikbaar.




Deel deze pagina: