Het kruid anijs

Anijs moet je niet verwarren met de boom steranijs. Doe op deze pagina inspiratie op voor het gebruik en lees meer over de eigenschappen ervan.

Eigenschappen anijs

Kenmerken

kruid_anijs_enentweejarigen

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Pimpinella anisum
  • Biotoop: Syrië, Egypte; doorlatende grond, kalkrijk, zon.
  • Hoogte: tot 50 cm
  • Afkomstig uit: Middellandse Zeelanden (oostelijk)

Anijs heeft vertakte, middelgroene stengels. De stengels zijn gegroefd en rond. De bladeren van anijs zijn zoet geurend, de onderste eirond en gezaagd. De bladeren worden smaller bovenin de plant.

Anijsbloemen bestaan uit trosjes kleine stervormige witte bloemen.

Naam in verschillende talen

  • Engels: anise
  • Duits: Anis
  • Frans: anis
  • Italiaans: anice
  • Spaans: anís

Gebruik en toepassing anijs

In de keuken kun je verschillende delen van de anijsplant gebruiken. Vooral de anijszaadjes zijn in Nederland bekend. De zaden zijn (heel of gekneusd) smaakmakers in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters, zoals arrak. Hierbij spreken we vooral over de Europese (Griekse), Arabische en Indiase keuken. In de Turkse keuken gebruikt men het ook wel in visgerechten. De smaak van anijszaden is fris, zacht (ietwat zoet) en natuurlijk die typische anijssmaak.

Anijsbladeren in de keuken

De bladeren van anijs zijn ook goed te gebruiken in de keuken. Zo kun je ze prima als garnering gebruiken in salades, soep en op groentes. De bloemen en bladeren voegt men ook wel toe aan vruchtensalades. Verder geven de stengels en wortels smaak aan zoete soepen en stoofpotten.

Anijsthee en effecten gebruik

Van de zaden zet men anijsthee. Anijsthee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid. Anijs is slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Het wordt dan ook vaak in hoestmiddelen gebruikt. Anijs wordt gebruikt om borstvoeding te bevorderen, het heeft nl. een zwak oestrogene werking. Verder stimuleert anijs de geslachtsdrift.

De etherische olie van anijs (uit de zaden) is in grote hoeveelheden zeer giftig. Deze anijsolie wordt toegevoegd aan parfums, tandopasta en medicijnen om de smaak van het medicijn te verminderen.

Recepten met anijs

Nog geen recepten beschikbaar.

Deel deze pagina: