Het kruid fenegriek

Fenegriek is een kruid dat gebruikt wordt in de Indiase keuken. Wist je dat je van de zaden van fenegriek ook thee kunt zetten? Op deze pagina vind je meer informatie over de eigenschappen en het gebruik van dit kruid.

Eigenschappen fenegriek

Kenmerken

Fenegriek

  • Familie: Leguminosae
  • Soort: Trigonella foenum-graecum
  • Biotoop: droog grasland, hellingen, Zuid-Europa, Azië
  • Hoogte: tot 60 cm

De blaadjes van fenegriek groeien in drietallen, zijn eivormig en ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De plant heeft geelwittige bloemen en sterk geurende zaden.

Naam in verschillende talen

  • Engels: fenugreek
  • Duits: Bockshornklee
  • Frans: fenugriek
  • Italiaans: fieno greco
  • Spaans: alholva
Gebruik en toepassing van fenegriek

Verse blaadjes van fenegriek worden in de Indiase keuken gebruikt in o.a. groente- en viscurry. De smaak van vers fenegriekblad is scherp, ietwat bitter. De blaadjes van zaadspruiten zijn ijzerhoudend en worden wel vers in salades gedaan.

Fenegriek zaad in de keuken

Ook het zaad van fenegriek is geliefd in de Indiase keuken. Het is verkrijgbaar als hele zaden en in poedervorm (gemalen zaden). De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curry’s gedaan, maar ook in chutney’s. In de Europese keuken dient gemalen zaad van dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise. Verder zet men thee van het zaad. Fenegriekthee verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend tonicum. Verder gebruikt men het in een kompres tegen huidinfecties. Het zaad bevat vitamines, ijzer en mineralen.

Fenegriek gebruik buiten de keuken

De zaden bevatten naast vitamines e.d. voor hormonen die de borstvoeding bevorderen, orale anticonceptiemiddelen leveren, als stimulerend middel voor de baarmoeder en als afrodisiacum werken. Fenegriek zou het cholesterolgehalte en het urinesuiker bij diabetes (op latere leeftijd) verlagen.

Geweekte zaden worden met olie verpoederd om lippenbalsem te verkrijgen (tevens een massagemiddel voor de hoofdhuid). Uit de geweekte zaden maakt men een huidverzachtende lotion.

Recepten

(Nog) geen verdere recepten beschikbaar.
Deel deze pagina: