Habanero peper door midden

Habanero, madame-jeanette, Naga Jolokia, Carolina Reaper

De soort Capsicum chinense levert (zeer) hete pepers, waaronder de habanero, madame-jeanette, Naga Jolokia en Carolina Reaper. Sommigen beschouwen deze plant niet als een apart soort, maar laten hem taxonomisch onder de Capsicum annuum (o.a. de Spaanse peper) vallen.

De scherpte varieert van 100.000 tot uitschieters van 2,2 miljoen Scoville Heat Units gemeten bij de Carolina Reaper. Deze pepersoort is ook familie van de Capsicum frutescens (o.a. tabasco).

Eigenschappen Capsicum chinense

Kenmerken

Habanero pepers.jpg
Door WortelEigen werk, CC BY-SA 4.0, Link
  • Familie: Solanaceae
  • Soort: Capsicum chinense
  • Biotoop: Amerika, Caribisch gebied
  • Afkomstig uit Mexico

Alle chinense-soorten hebben witte of groenig-witte bloemen die in grootte verschillen. Het is een kortlevende vaste plant in warme klimaten en bij ons in Nederland in principe een 1- of 2-jarige plant, afhankelijk van de omgeving en verzorging. In het buitenland worden ze meestal chilipepers genoemd, niet te verwarren met de chilipepers van de Capsicum annuum, hoewel ze dus door sommigen als één en dezelfde soort beschouwd worden.

Enkele variëteiten

Bekende Capsicum Chinense variëteiten en cultivars zijn:

  • De habanero
  • De madame-jeanette
  • De Naga Jolokia
  • De Carolina Reaper

De Trinidad Moruga Scorpion (ook een Capsicum chinense sort ) is in 2012 een paar maanden de scherpste peper geweest, waarna de Carolina Reaper deze al snel opvolgde. Deze laatste meet gemiddeld 1.569.300 eenheden op de Scovilleschaal.Toepassing pepers

De plantensoort levert verschillende gevormde vruchten die in grootte, kleur en smaak uiteenlopen. De meeste pepers van de Capsicum chinense hebben een wat gedrongen, bijna gekreukeld aangezicht. Ik beschrijf hieronder het gebruik en aanvullende kenmerken van de in Nederland bekendere pepers van deze soort, de habanero en madame-jeanette.

Je kunt de vruchten (pepers) zowel vers als gedroogd gebruiken. Voor onze Europese smaakpapillen is het aan te raden de zaadlijst te verwijderen, wat in de Latijns-Amerikaanse keuken ook normaal gebruik is. In Azië behouden ze wel de zaadlijst bij het verwerken van deze pepers, wat het dus een stuk scherper maakt. Wil je het minder scherp, gebruik dan minder, is hun credo.

Gebruik en kenmerken habanero

Je gebruikt bij voorkeur de verse vruchten van de habanero door deze fijn te hakken.  zoals bij alle pepers van deze soort geldt: gebruik handschoenen en raak je gezicht niet aan. De scherpte varieert van 100.000 tot 350.000 SHE. Ze passen in allerlei gerechten, zoals pasta’s en vleesgerechten. Wat je misschien niet zou verwachten is dat ze in o.a. Brazilië en Peru in gebak gebruikt worden.

Je kunt de habanero-pepers ook inleggen in honing. Dit neemt de scherpte enigszins weg, terwijl de smaak behouden blijft. Door de scherpte heen hebben deze pepers een heerlijke tropische smaak.

Gebruik en kenmerken madame-jeanette

De madame-jeanette is een gele cultivar uit Suriname. De echte madame-jeanette-pepers hebben een wat langgerektere vorm en hebben in rijpe vorm een rood-gelige kleur. Ze worden vaak verward met de Braziliaanse adjuma, die ook tot deze soort behoort. Deze laatste is alleen wat meer gedrongen van vorm.

Qua scherpte komt deze overeen met de hierboven genoemde habanero: 150.000 tot 325.000 SHE. Het gebruik is gelijk als de habanero; pas dus ook goed op als je ze gaat aanraken en snijden. Kenmerkend voor de madame-jeanette is dat ze in Surinaamse stoofpotjes verwerkt worden.
Recepten met Chinense pepers

Recepten met habanero

Nog niet beschikbaar.

Alternatief? Bekijk bijvoorbeeld recepten met chili.

Deel deze pagina: