Paprika en peper

kruiden_pepers_eenentweejarigen

De soort Capsicum annuum (paprika, peper) levert verschillende soorten vruchten, van zoete paprika’s tot scherpe Spaanse pepers. Je zou niet direct verwachten dat de scherpe chili van dezelfde plantensoort afkomstig is als de paprika. Hieronder vind je meer informatie over allerlei capsicum annuum vruchten: over chilipeper, cayennepeper, paprika, Spaanse peper, rode peper en groene peper.

Eigenschappen paprika en pepers

Kenmerken

  • Familie: Solanaceae
  • Soort: Capsicum annuum
  • Biotoop: tropisch Amerikal; bouwland.
  • Hoogte: tot 1 m

Enkele soorten

Op deze site beschrijven we drie soorten peperplanten:

  • Capsicum annuum: eenjarig of kortlevende vaste plant. Een bloem in elke bladoksel. Hiertoe behoren de zoete paprika’s en de scherpe spaanse pepers.
  • Capsicum chinense: een eenjarige of kortlevende vaste plant. Hiertoe behoren de scherpste pepers ter wereld, zoals de Carolina Reaper.
  • Capsicum frustescens: vaste plant met maximaal drie bloemen per bladknoop. Heeft kleinere scherpere pepers.

De soortafbakening is bij dit kruid soms erg vaag en de meningen verschillen hierover. Velen vinden namelijk dat je Capsicum frutescens en Capsicuum chinense niet tot een aparte soort moet beschouwen. Op deze site doen we dat voor het gemak wel.

Beide soorten hebben vertakte stengels en eivormige, toegespitste bladeren. Ze hebben vruchten in vele vormen, smaken en kleuren.

Toepassing paprika en pepers

Soort Capsicum annuum

Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.

Gebruik spaanse peper of anaheim

De smaak van Spaanse pepers (anaheim) kan qua scherpte variëren, afhankelijk van waar je de pepers koopt. De in Nederland gekweekte versie is bijvoorbeeld minder scherp dan de in Spanje gekweekte versie. Deze pepers dien je vers spaarzaam te gebruiken. Enkele gerechten waarin ze gebruikt worden zijn: vlees- en visgerechten, nasi, chili con carne en sauzen. Gedroogde spaanse pepers zijn verkrijgbaar in de Indische toko en kan als vervanging voor verse toegepast worden.

Gebruik Cayennepeper

Cayennepepers zijn te verkrijgen in de vorm van gedroogde pepers. Deze pepers zijn zeer heet (scherp) van smaak. In de Indiase keuken gebruikt men ze wel in curries en in de Mexicaanse keuken in stoofvleespotten. De pepers zijn ook gedroogd en vermalen in de vorm van poeder te koop. Dit wordt in tal van gerechten gebruikt, zoals vlees- en visgerechten, eiergerechten, sauzen en groentes.

Gebruik Chili serrano

Chilipepers (Chili serrano) zijn ook erg heet van smaak. In de Indiase keuken worden de pepertjes vers of gedroogd in eier- en kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels gebruikt. Verder kennen we chilipoeder. Dit bestaat uit gemalen gedroogde peper, oregano, knoflook en zout. Ook veel gebruikt in eiergerechten, kwarkgerechten, bij bonen en in sauzen. Tot slot kennen we chilisaus voor over de loempia’s.

Gebruik paprika en paprikapoeder

Paprika’s bevatten veel vitamine C. Ze worden in salades gebruikt, in soepen, stoofgerechten en rauwkost. De paprika is in vele kleuren te verkrijgen, zoals geel, groen, oranje, paars, wit en rood. De paprika die wij kennen is zoet van smaak, maar de smaak varieert van zoet tot scherp. Lees meer over hoe gezond paprika’s zijn.

Paprikapoeder is gemalen paprika en is zowel in de scherpe als zoete variant te verkrijgen. Gemalen scherpe paprikapoeder is scherp van smaak en wordt aan vleesstoofschotels toegevoegd. Zoete paprikapoeder is pittig van smaak en gebruikt men in sauzen, vleesgerechten en groentegerechten. Let op: paprikapoeder kun je beter niet bakken, want dan wordt de smaak bitter.

Gebruik groene pepers, rode pepers

De groene en rode peper zijn vers of gedroogd verkrijgbaar. De smaak van groene peper is minder heet dan de smaak van rode peper. Je gebruikt ze in allerlei gerechten: vlees en vis, sauzen en sambals. Gedroogde rode pepers zijn o.a. verkrijgbaar in de Indische toko. De groene pepers worden ook wel ingemaakt in het zuur met kruiden. De smaak is dan nog steeds scherp en natuurlijk zuur. Deze ingemaakte pepers koop je in de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Men eet ze erg vaak rauw bij de maaltijd en gebruikt ze als smaakmaker bij salades of rijstschotels.

Recepten met paprika en pepers

Recepten met cayenne

Bekijk alle recepten met cayenne.

Recepten met chili

Bekijk alle recepten met chili.

Recepten met paprika

Bekijk alle recepten met paprika(poeder).

Recepten met groene en/of rode pepers

Bekijk alle recepten met groene pepers en/of rode pepers.

Deel deze pagina: