Flespompoen

Over (de plant) pompoen

Bij pompoen denk je misschien gelijk aan Halloween. Een feest uit Amerika dat steeds meer overwaait naar Europa. Maar pompoenen kun je ook heel goed in de keuken gebruiken. Ze zijn lekker en voedzaam tegelijk! Het wordt in veel boeken als kruid gezien, maar het is natuurlijk ook gewoon een heerlijke vrucht, die we meestal als groente gebruiken.

Eigenschappen pompoenen

Kenmerken

Verschillende pompoenen
  • Familie: Cucurbitaceae
  • Soort: Cucurbita maxima, Cucurbita moschata, etc.
  • Biotoop: Verenigde Staten; doorlatende, vruchtbare, vorstvrije grond.
  • Hoogte: verschilt

De pompoenplant heeft kruipende (stekelige) stengels en hechtranken. Deze eenjarige plant heeft grote tegenoverstaande bladeren. Daarnaast heeft de pompoen oranjegele (grote) bloemen in de bladoksels. Dat zijn de mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn de gesteelde groene tot oranje vruchten.

Naast de bovengenoemde soorten, bestaan er nog vele andere (gekweekte) pompoensoorten, zoals de muskaatpompoen en de vijgenbladpompoen. De soorten worden op deze site verder niet afzonderlijk beschreven.

Gebruik en toepassing pompoen

Je kunt de pompoenvruchten op vele manieren in de keuken gebruiken. Het vruchtvlees kun je koken, grillen en bakken. Als je zeker weet wat de afkomst is (uit eigen tuin bijvoorbeeld) en een goede wasbeurt voldoende is, dan kun je de schil ook prima meekoken. De smaak van pompoen is enigszins zoet. In wat voor gerechten past het goed? Denk aan pompoensoep, puree, pompoentaart, chutney, als (groente)bijgerecht, etc. etc.

Pompoenpitten, pompoenzaden

De pompoenpitten zijn zeer voedzaam. Je kunt de zaden roosteren als nootjes. In China beschouwt men de geroosterde pompoenzaden zelfs als voedsel waardoor je lang leeft. De zaden helpen darmparasieten verdrijven en geven spijsolie. Bovendien verdrijven de zaden van Cucurbita moschata var. toonas, C. pepo en C, maxima, wormen en voorkomen ze prostaatklachten. Lees ook meer over de gezondheidsvoordelen van pompoenpitten.

Recepten met pompoen

Bekijk alle recepten met pompoen..

Deel deze pagina: