Het kruid (de plant) pompoen

Bij pompoenen denk je vaak gelijk aan Halloween. Een feest uit Amerika dat steeds meer overwaait naar Europa. Maar pompoenen kun je ook heel goed in de keuken gebruiken. Ze zijn lekker en voedzaam tegelijk! Het wordt in veel boeken als kruid gezien, maar het is natuurlijk ook gewoon een heerlijke vrucht, die we ook wel als groente gebruiken.

Eigenschappen pompoenen

Kenmerken

Pompoen

  • Familie: Cucurbitaceae
  • Soort: Cucurbita maxima, Cucurbita moschata, etc.
  • Biotoop: Verenigde Staten; doorlatende, vruchtbare, vorstvrije grond.
  • Hoogte: verschilt

De pompoenplant heeft kruipende (stekelige) stengels en hechtranken. Deze eenjarige plant heeft grote tegenoverstaande bladeren. Daarnaast heeft de pompoen oranjegele (grote) bloemen in de bladoksels. Dat zijn de mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn de gesteelde groene tot oranje vruchten.

Naast de bovengenoemde soorten, bestaan er nog vele andere (gekweekte) pompoensoorten, zoals de muskaatpompoen en de vijgenbladpompoen. De soorten worden op deze site verder niet afzonderlijk beschreven.

Gebruik en toepassing pompoenen

De pompoenvruchten kunnen op vele manieren in de keuken gebruikt worden. Hiertoe wordt meestal gekookt vruchtvlees gebruikt. Als je zeker weet wat de afkomst van de pompoen is (uit eigen tuin bijvoorbeeld) en een goede wasbeurt voldoende is, dan kun je de schil van pompoen ook prima meekoken. De smaak van pompoen is enigszins zoet. In wat voor gerechten past het goed? Denk aan pompoensoep, puree, pompoentaart, chutney, als (groente)bijgerecht, etc. etc.

Pompoenpitten, pompoenzaden

De pompoenpitten zijn zeer voedzaam. Je kunt de zaden roosteren als nootjes. In China beschouwt men de geroosterde pompoenzaden zelfs als voedsel waardoor men lang leeft. De zaden helpen darmparasieten verdrijven en geven spijsolie. Bovendien verdrijven de zaden van Cucurbita moschata var. toonas, C. pepo en C, maxima, wormen en voorkomen ze prostaatklachten.

Recepten met pompoen

Bekijk alle recepten met pompoen..
Deel deze pagina: