Jasmijn als kruid

Jasmijn wordt o.a. in China in thee gebruikt. Naast thee, kun je het kruid ook op andere manieren gebruiken in de keuken. Wil je meer weten over jasmijn? Lees dan op deze pagina verder over het gebruik en de werking van deze plant.

Eigenschappen jasmijn

Kenmerken

  • Familie: Oleaceae
  • Soort: Jasminum sambac
  • Biotoop: tropen, India; Zuid-Oost Azië
  • Hoogte: tot 2 m

Jasmijn
Jasmijn is een groenblijvende klimplant. De plant bloeit bijna onafgebroken, heeft witte in trosjes groeiende bloemen.

Soorten jasmijn

  • Arabische jasmijn, Jasminum sambac/li>
  • Gewone jasmijn, Jasminum officinale. Deze soort is niet winterhard, wordt veel als kamerplant gekweekt
  • Gele jasmijn, Jasminum humile. Heeft gele bloemen.

Gebruik en toepassing van jasmijn

Jasmijn verwacht je misschien niet zo gauw in de keuken, maar dat is toch wel het geval. In Azië gebruikt men jasmijn bloemen in desserts. Verder worden de (gedroogde) bloemen in Chinese thee gebruikt die een sterke geur geven aan de thee.

Buiten de keuken

De etherische olie van jasmijn (Jasminum officinale) wordt o.a. als smaakstof gebruikt in de levensmiddelen en drankindustrie. Verder is het een belangrijk bestanddeel van parfums, zeep en in cosmetica. In de aromatherapie beschouwt men het kruid jasmijn als ontspannend en werkzaam tegen depressivitieit en stressgevoelens. Verder past men het ook wel toe bij een droge en gevoelige huid.

De bladeren van gele jasmijn worden gebruikt bij fistels (zweren) en koortsuitslag. In Zuid-Oost Azië is de bloementhee van jasmijn een oogwater. De wortels gebruikt men daar bij koorts en brandwonden.

Jasmijn en tradities

Jasmijn is ook onderdeel in bepaalde tradities. Zo gebruikt men in Thailand jasmijnslingers in traditonele ceremonies en offert men in India gele jasmijn aan Shiva en Ganesh.

Recepten met jasmijn

Nog geen recepten beschikbaar.

Deel deze pagina: