Passiebloem als kruid

De passiebloem heeft mooie opvallende bloemen. De plant heeft passievruchten die je op vele manieren (in de keuken) kunt gebruiken. Naast het passiefruit heeft de plant diverse nuttige eigenschappen, waarover je op deze pagina meer leest.

Eigenschappen passiefruit (passiebloem)

Passievrucht, passiebloem

  • Familie: Passifloraceae
  • Soort: Passiflora incarnata
  • Biotoop: Oosten van de Verenigde Staten; matig, vruchtbare grond, zon of halfschaduw
  • Hoogte: tot 9 m

Passiebloem is een rankende klimplant. Fijngezaagd, verspreid staand blad met 3 puntige lobben. Passiebloem heeft cilindervormige dunne stengels.

Heeft crème tot lavendelkleurige bloemen, lange violette helmdraden en gele vruchten.

Gebruik en toepassing van passiebloem

De vrucht van de passiebloem is ovaal en heeft geurend wit vruchtvlees. Van de passievrucht wordt o.a. verfrissende dranken en ijs gemaakt.

Vele Passiflora soorten hebben eetbare vruchten, grenadilla’s of passievruchten geheten. Enkele specifieke soorten die passiefruit leveren zijn: Passiflora liguralis. Passiflora edulis (de paarse passievrucht), Passiflora laurifolia (de markisa) en Passiflora mollissima.

De hele plant werd door Indianen gebruikt tegen zwellingen en pijnlijke ogen en de wortel als algemeen versterkend middel. De bladeren van de passiebloem geven een middel tegen slapeloosheid en angst dat niet verslavend is. Verder helpt het hartkloppingen voorkomen en de bloeddruk verlagen. Als kompres verzacht het brandwonden en huidirritatie.

Recepten met passiebloem, passiefruit

Tropische coupe met vruchten en ijs