Bieslook in de tuin in mei 2016

Het kruid (chinese) bieslook

Bieslook is een vrij gemakkelijke plant om te houden en je hebt er veel plezier van in de keuken. Hier lees waarin zowel de gewone als de Chinese bieslook onder meer
past.

Eigenschappen bieslook en Chinese bieslook

Kenmerken

Bloem van het kruid bieslook

  • Familie: Liliaceae
  • Soort: Allium schoenoprasum (bieslook), Allium tuberosum (chinese bieslook)
  • Afkomstig uit: China
  • Biotoop: doorlatende grond, gematigde gebieden; Centraal-Azië.

Bosjes smalle bollen en bladen (lijkend op holle stengels). Bieslook heeft dichte, witte tot paarse bloemhoofden. Bieslook komt uit dezelfde familie als knoflook. Chinese bieslook heeft een wortelstok en stervormige, witte bloemen.

Naam in verschillende talen

  • Engels: chive
  • Duits: Schnittlauch
  • Frans: ciboulette
  • Italiaans: aglio selvatico
  • Spaans: ajo morisco

Gebruik en toepassing

Je gebruikt feitelijk de bladeren van bieslook, hoewel je ze misschien eerder stengels noemt. Ze smaken fris met een milde uiensmaak (een tikje knoflook). In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings. Toch past het kruid in meer gerechten. Zo wordt het in de Chinese keuken gebruikt bij vlees- of visgerechten, maar ook in sauzen en als garnering.

De bladeren (of bladstengels) van Chinese bieslook (Allium tuberosum) hebben een knoflooksmaak en is wat pittiger van smaak dan de ‘gewone’ bieslook (Allium schoenoprasum). In China blancheert men de bladeren en stengels van dit soort look. In de Chinese keuken spelen de bloemknoppen en -stelen een belangrijke rol. De zaden worden in dit land als tonicum gebruikt.

Van bieslook worden vele varianten gekweekt. Zo zijn er bieslooksoorten die naar citroen smaken of een sterke knoflookgeur hebben. Chinese bieslook is één van de oudste varianten.

Recepten met bieslook

Bekijk alle recepten met bieslook.

Deel deze pagina: