Het kruid dragon, Franse en Russische dragon

Dragon is een klassiek kruid in de Franse keuken. Ben je benieuwd waar dragon goed bij past? Doe dan hier inspiratie op en lees meer over de eigenschappen en toepassingen van dragon.

Eigenschappen en gebruik

Kenmerken dragon

Dragon

  • Familie: Compositae
  • Soort: Artemisia dracunculus, Artemisia dracunculoides
  • Biotoop: braakliggend land, struikgewas, zon; Oost-Europa.
  • Hoogte: tot 1 m

Dragon heeft smal, glanzend blad met olieklieren aan de onderkant.

De plant is sterk vertakt, heeft groenachtige bloemen.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: tarragon
  • Duits: Dragon
  • Spaans: estragón
  • Italiaans: dragoncello

Gebruik en toepassing dragon

De bladeren van Franse dragon hebben een pikante (bitterzoete) smaak met anijsachtige bijsmaak. Russische dragon is minder sterk van smaak dan de Franse soort.

Culinair gebruik

Het kruid dragon is erg belangrijk in de Franse keuken. Het is onderdeel van het kruidenmengsel “fines herbes” en soms ook van een bouquet garni. Dragon past in vele gerechten. In de Nederlandse keuken gebruikt men verse dragon bijvoorbeeld in kruidenazijn en bij het braden of stoven van vlees. Het is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar. Gedroogde dragon kun je goed gebruiken in vlees- en visgerechten, soepen, bij kip en sauzen, zoals een bearnaisesaus.

Eigenschappen en werking van dragon

De bladeren van dragon bevatten vitamine A en C, minerale zouten en jodium. Je kunt prima thee zetten van dragonbladeren, wat de eetlust en de spijsvertering bevordert. Bovendien is dragonthee algemeen opwekkend.

De smaakpapillen worden verdoofd als je op de bladeren kauwt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een bitter medicijn moet innemen.

Recepten met dragon

Nog geen recepten beschikbaar.