Gember doet je misschien denken aan zoete gemberkoekjes en gebak. Deze specerij kan in veel meer gerechten gebruikt worden dan alleen in koekjes. Lees hier meer over de toepassing en de positieve werking ervan.
Eigenschappen gember
Kenmerken
- Familie: Zingiberaceae
- Soort: zingiber officinale
- Biotoop: laagland regenwoud; tropisch Azië
- Hoogte: tot 1,5 m
- Afkomstig uit: China
Geurige knobbelige wortelstok. Recht opstaande rietachtige stelen met 2 rijen lange smalle (spitse) bladeren.
De gemberplant heeft witte geurige bloemaren die lang bloeien.
Djahé is een naam die veel in recepten gebruikt wordt en is de Indonesische naam voor gember.
Naam in verschillende talen:
- Engels: ginger
- Duits: Ingwar
- Frans: gingembre, rhizome de
- Italiaans: zenzero
- Spaans: jengribre
Gebruik en toepassing van gember
Gember is in verschillende vormen verkrijgbaar. Verse gemberwortel, gemberpoeder (gemalen gemberwortel), als gembersaus, in het zuur en stemgember: ingemaakte gemberwortel op suikersiroop.
Gember in de keuken
Het is een onmisbaar kruid (specerij) in vele Oosterse gerechten en wordt in desserts en kruidenbitter gebruikt. Gemalen gemberwortel is onderdeel van diverse Aziatische kruidenmengsels, waaronder vaak in de kruidenmix kerrie. Verder wordt het wel gebruikt in de Nederlandse kruidenmix speculaas en/of koekkruiden.
Verse gemberwortel smaakt pittig en zoet. De pit komt van de stof gingerol. In de Chinese keuken gebruikt men verse gember in vleesgerechten, vruchtensalades en koek. In de Indiase keuken in curry’s, in de Indonesische keuken onder meer in vleesgerechten. Gemberpoeder wordt ook in diverse gerechten gebruikt, zoals vlees- en stoofgerechten en curry’s.
Gembersaus is een saus gemaakt van gemberwortel en heel veel suiker en wordt in de Thaise keuken door zoetzure sauzen gedaan. De smaak is dan ook erg zoet. Stemgember is ook zoet en gebruikt men in de Nederlandse keuken in gebak en sauzen.
De scheuten, bloemen en bladeren van de soorten Zingiber officinale, Zingiber mioga en Zingiber zerumbet worden rauw of gekookt gegeten.
Gemberthee & andere toepassingen
Gemberthee verlaagt koorts, verlicht indigestie en winderigheid. Het inademen van de stoom verhelpt verkoudheid en longinfecties. Gesuikerde gember of als aftreksel onderdrukt duizeligheid. Een druppel olie van de gemberwortel in massagecrèmes verlicht spierpijn, reumatiek, spit en vermoeidheid.
De actieve bestanddelen van gember zijn de etherische oliën en gingerol. Het is net als knoflook en heel gezonde specerij. Het zorgt voor een betere weerstand, waarmee je (hopelijk) een verkoudheid voorkomt.
Iets waar je misschien niet direct over nadenkt, is dat het bij maagklachten kan helpen, zoals lichte misselijkheid (vooral door wagenziekte) en een opgeblazen gevoel. Daarvoor kun je gewoon op een stukje gember kauwen. Let wel op, want gebruik van gember in te grote hoeveelheden kan misselijkheid veroorzaken.
Recepten met gember
De laatst toegevoegde recepten met deze specerij zijn:
- Bloemkoolsoep met kokosmelk en champignons
- Curry met zalm, zoete aardappel, wortel, sjalotje en erwtjes
- Quiche met geitenkaas en pompoen
- Aziatische gemarineerde rundvleesreepjes met gewokte groentes
- Gebakken zoete aardappel uit de oven
- Aziatisch stoofvlees met kokosmelk, wortel, ui en aardappel
- Pittige fenegriekthee met zwarte peper en gemberwortel
- Kerriesaus met stemgember
- Kippenlevertjes met kruiden en specerijen (aziatisch)
Bekijk hier alle recepten met gember.