Het kruid kalmoes

Kalmoes is niet het meest bekende keukenkruid in ons land. Het is afkomstig uit India en kan in verschillende gerechten gebruikt worden, waarover je hieronder meer leest.

Eigenschappen kalmoes

Kenmerken

Kalmoes

  • Familie: Araceae
  • Soort: Acorus Calamus
  • Afkomstig uit: India
  • Biotoop: Azië, oostelijk Verenigde Staten; dichtbij zoet water

Kalmoes heeft een geelgroene bloeikolf en heldergroen, zwaardvormige bladeren. Het blad heeft een golvende rand en mandarijngeur. De dikke wortel heeft een kruidige kaneelgeur.

Naam in verschillende talen

  • Engels: calamus
  • Duits: Kalamus
  • Frans: racine d’acore odant
  • Indonesisch: sematjam rumput

Gebruik en toepassing van kalmoes

Gedroogde bladeren van kalmoes en gemalen wortel zijn beide verkrijgbaar in een reformwinkel of speciale kruidenwinkel. De smaak is enigszins kruidachtig, het smaakt naar kaneel, nootmuskaat en gember.

Culinair gebruik

In de Engelse keuken gebruikt men enkele kalmoesbladeren in custardpudding en desserts. Gemalen kalmoeswortel kun je in meerdere soorten gerechten gebruiken. Zo doet men de gemalen wortel in de Arabische keuken in zoete gerechten en spijzen. Verder worden ook wel de bladknoppen en het merg van de stengels in salades gedaan. Daarnaast geeft de wortel van kalmoes smaak aan alcohol en kan deze gekonfijt worden.

Kalmoes buiten de keuken

Vroeger waren de bladeren en wortelstokken een veel gebruikt strookruid en verdreven ze termieten. Daarnaast werd het als tandpoeder en huidlotion gebruikt. De wortel heeft een hallucinerende werking (pas er dus mee op) en is stimulerend. Verder is de kalmoeswortel stimulerend. In China gebruikt men de wortel voor epilepsie, hartaanvallen en artritis. Bovendien fungeert de plant als insekticide

Etherische olie

Men gebruikt de etherische olie van kalmoes in maagpoeders en thee. Verder is de etherische olie een grondstof/gebruikt bestanddeel in de parfumindustrie. Hierbij wel de kanttekening dat de plant ook juist een negatieve werking kan hebben, dus kijk wel uit met het gebruik van de etherische olie van dit kruid.