Het kruid kardemom

Wist je dat je een frisse adem krijgt als je op kardemom zaadjes kauwt? Op deze pagina vind je meer informatie over het gebruik in de keuken en de eigenschappen van dit kruid.

Eigenschappen kardemom

  • Familie: Zingiberaceae
  • Soort: Elettaria cardamomum
  • Biotoop: India, tropische regenwouden
  • Hoogte: tot 3 m

Kardemom heeft smalle bladeren, witte paarsgestreepte bloemen. De plant heeft groene vruchten die in trossen groeien (rechtopstaand of hangend).

Valse bruine kardemom heeft als latijnse naam Amomum subulatum.

Gebruik en toepassing van kardemom

KardemomDe peulen van kardemom worden in het geheel verkocht: als groene kardemom, gebleekte en zongedroogde kardemom. Het is verkrijgbaar in de Indiase toko. Je treft de zaden ook in gemalen vorm aan.

De smaak van kardemom is kruidig met een beetje mint en citroen. Het kruid heeft een zoete, scherpe geur. De zaden zijn een belangrijk deel van diverse kruidenmengsels, zoals het Indiase garam massala, het Ethiopische berbere, de Nederlandse speculaas- en koekkruiden en kerriepoeders. Verder is kardemom een belangrijk ingrediënt in zoete gerechten. Het wordt dan ook veel gebruikt (in de Indiase keuken) in nagerechten, overigens ook wel in hartige gerechten.

Kardemomzaadjes
Kardemomzaadjes

Meer weetjes over kardemon

In Denemarken gebruikt men de zaden in luxe brood. De etherische olie wordt uit net niet rijpe vruchten gewonnen. Kardemomolie kom je tegen in likeur en in parfums.

Door te kauwen op de zaadjes krijg je een frisse adem. De kardemomzaden zijn ook goed voor de spijsvertering, zijn stimulerend en krampwerend.

Recepten met kardemom

Pikante rundvleesballetjes met tomaten en mie (Indonesisch)

Deel deze pagina: