Het kruid kleine pimpernel

Kleine pimpernel is voor de meeste mensen niet een bekend kruid in de keuken. Waar past het kruid goed in? En welke andere eigenschappen heeft kleine pimpernel? Doe hier inspiratie op…

Eigenschappen kleine pimpernel

  • Familie: Rosaceae
  • Soort: Sanguisorba minor
  • Afkomstig uit: Middellandse Zeegebied
  • Biotoop: grasland of rotsbodem; Europa, Noord-Afrika, Azië
  • Sierlijk geveerd blad in bosjes, ranke stelen. Heeft hoofdjes met zeer kleine bloempjes (roodaangelopen)

Gebruik en toepassing

Kleine pimpernelDe bladeren van pimpernel kunnen zowel vers of gedroogd worden gebruikt. Pimpernel smaakt pittig, een beetje nootachtig en heeft een sterke komkommersmaak. Het kruid past erg goed in salades. Verder geeft het een pittige smaak aan kaas, bijvoorbeeld gemengd door zachte kaas (of boter). Het past ook goed in soepen, vis- en slasaus en zomerse drankjes.

Kleine pimpernel past goed in sauzen en dressings in combinatie met dragon en rozemarijn. Verse bladeren bevatten vitamine C. Ze bevorderen de spijsvertering.

De sierlijke bladeren van kleine pimpernel kun je drogen. De gedroogd en platte bladeren geven een mooi effect, waardoor ze zeer geschikt zijn voor kaarten. Bovendien kun je de gedroogde bladeren van kleine pimpernel ook goed gebruiken voor kaarsversieringen en (bloem)stukjes.

Heb je last van zonnebrand of huidirritatie? Maak dan een bladaftreksel en gebruik dit als een lotion op de geïrriteerde huid.

Recepten met kleine pimpernel

Nog geen recepten beschikbaar.