Het kruid roomse kamille

Roomse kamille lijkt sterk op Echte kamille. Lees hier meer over het verschil tussen beide kruiden, maar ook over de eigenschappen en werking van roomse kamille.

Eigenschappen roomse kamille

De vaste plant Roomse Kamille

  • Familie: Compositae
  • Soort: Chamaemelum nobile
  • Biotoop: lichte zanderige grond; West-Europa

Roomse kamille is een groenblijvende plant, fijn geveerde bladeren met appelgeur, zodevormende kruipende wortelstok, witte bloemen met een gouden, kegelvormig hart.

De cultivar Chamaemelum nobile ‘Flore-Pleno’ heeft dubbele cremekleurige bloemen en naar appel geurende bladeren. De cultivar Chamaemelum nobile ‘Trenaegue’ bloeit niet.

Gebruik en toepassing van roomse kamille

Roomse kamille heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als de eenjarige plant echte kamille en wordt ook op dezelfde wijze gebruikt. De smaak van kamille is flauw bloemig, fris, muntachtig. Een verschil is dat roomse kamille geurend blad heeft in tegenstelling tot echte kamille. Deze bladeren worden dan ook in potpourri gebruikt.

Werking roomse kamille en de etherische olie

Kamille is ontstekingswerend, pijnstillend en ontsmettend en is werkzaam bij urineweginfecties en luieruitslag, verzachten oorpijn en kiespijn. De etherische olie van roomse kamille en echte kamille lijken op elkaar, maar verschillen. Het meest gewaardeerde bestanddeel van bestanddeel is blauw azuleen. Beide olieën zijn ontstekingremmend, voorkomen allergische aanvallen, remmen bacteriën, zweren, virussen en schimmels. De olieën zijn pijnstillend op wonden, herpes, eczeem en infecties en bevorderen celvernieuwing. De olie van echte kamille versnelt herstel van de lever. Let op: de olie van Roomse kamille kan de huid irriteren.

Recepten met roomse kamille

Nog geen recepten beschikbaar.