Het kruid saffraan

Saffraan kun je gebruiken om gerechten te kleuren (denk aan saffraanrijst). Maar waar wordt het kruid nog meer voor gebruikt en wat zijn de eigenschappen? Op deze pagina vind je er meer informatie over.

Eigenschappen saffraan

Kenmerken

Saffraan

  • Familie: Iridaceae
  • Soort: Crocus sativus
  • Biotoop: gematigde gronden, Griekenland, Klein-Azië
  • Afkomstig uit: Afghanistan
  • Hoogte: tot 25 cm

Saffraankrokus is een knol en heeft grasachtig blad. Deze vaste plant heeft mauve bloemen met 3 stempels in de herfst.

Naam in verschillende talen

  • Engels: saffron
  • Duits: Safran
  • Frans: safran
  • Italiaans: zafferano
  • Spaans: azafrán

Gebruik en toepassing

Saffraan is verkrijgbaar in de vorm van saffraandraadjes en in de vorm van saffraanpoeder. De draadjes zijn de stuifmeeldraden van de plant. Deze kun je niet direct gebruiken, maar moet je eerst ongeveer 20 minuten weken in warm water of drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten.

Saffraan in de keuken

Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een licht grondsmaak. Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.

Werking en gebruik buiten de keuken

In India wordt saffraan ceremonieel gebruikt. Het wordt ook als een afrodisiacum beschouwd. Let op: teveel kan bedwelmend zijn. Men geeft saffraan om koorts, kramp en een vergrote lever te af te laten nemen. Verder gebruikt men het als zenuwkalmerend middel en wordt het aangebracht (uitwendig) bij kneuzingen, reumatiek en zenuwpijn.

Recepten met saffraan