Het kruid, de specerij zoethout

Als je op zoethout kauwt, kauw je op gedroogde wortel van de zoethout plant. Op deze pagina vind je meer informatie over het gebruik en de eigenschappen van dit bijzondere kruid.

Eigenschappen zoethout

Zoethout

  • Familie: Leguminosae
  • Soort: Glycyrrhiza glabra
  • Biotoop: zanderige grond, Middellandse zeegebied.
  • Afkomstig uit: Middellandse zeegebieden.
  • Hoogte: tot 1 m

Kleverige bladeren door olieklieren, rechtopstaande stengel, opgerichte bloeiwijze (witte tot blauwviolette bloemen) en roodbruine wortelstokken.

Gebruik en toepassing De wortels en wortelstokken geven zoethout. De zoethout die je in de winkel of speciaalzaken koopt is dan ook gedroogde wortelstok. De wortels bevatten glycyrrhizine, dat zeer zoet is. De soort ‘Glycyrrhiza uralinsis’ wordt wel in de vorm van de gedroogde schijfjes wortel geleverd en op dezelfde manier gebruikt als de soort ‘Glycyrrhiza glabra’.

Zoethout in de keuken

In de Nederlandse keuken wordt zoethout gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.

De werking van zoethout

Zoethout heeft een slijmoplossende werking. Bovendien vermindert het keelpijn, astma en maagproblemen, zoals maagontsteking. Zoethout wordt bij leverziekte gegeven, aangezien het de lever helpt gifstoffen af te breken. Het versterkt het immuunsysteem, is vochtafdrijvend en laxerend en stimuleert de bijnieren.Let op: zoethout niet gebruiken als je last hebt van hoge bloeddruk!

Recepten met zoethout

Nog geen recepten beschikbaar.