Een quiche is handig om overgebleven groentes in te verwerken. Zoals nu van de macaroni met geroosterde tomaatjes van laatst. Oh ja, en het is natuurlijk gewoon lekker!
Voor ca. 3 personen (als avondmaaltijd)
Zorg ervoor dat je de boter in kleine blokjes hebt gesneden en dat deze ijskoud is. Zeef de bloem en kluts het ei. Vermeng de bloem met het zout en voeg de boter in blokjes toe aan de bloem. Meng (knijp) de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat er als het ware kruimels ontstaan. Meng vervolgens het ei door het bloem-botermengel en voeg het water toe. Kneed je deeg tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te warm. Hoe kouder je het kunt houden, hoe beter. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Was en snijd de prei in reepjes. Pel en snipper de knoflook. Maak de kastanjechampignons zandvrij en snijd ze in plakjes of kleine blokjes. Snijd de lente-ui in ringetjes. Was de cherrytomaatjes en snijd ze doormidden.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan gaar. Verhit de olie intussen in een andere pan en fruit de knoflook. Voeg vervolgens de prei en champignons toe en bak in zo’n 10 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten van de baktijd de lente-ui toe. Roer tijdens het bakken geregeld door (laat het niet aanbakken).
Klop de 3 eieren in een grote kom en klop er vervolgens de melk of room doorheen. Voeg de geraspte kaas, bonenkruid, tijm, verse peper en wat zout eraan toe en mix alles nog eens goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Leg het in een ingevette taartvorm en breng je deeg in de juiste vorm en dikte. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Doe nu de spekreepjes en de gebakken groentes in de deegvorm. Giet het eimengsel erover heen en steek de tomaatjes in het mengsel. Zet in de voorverwarmde oven en bak in ca. 35-40 minuten bruin.
Je kunt i.p.v. deze bodem ook bladerdeeg gebruiken (of een kant-en-klare bodem uit de supermarkt). Ook bestaan er talloze andere bodems, zoals van aardappel (nog niet gemaakt). Zelf ben ik wel gek op dit zanddeeg en maak het altijd als ik hartige taart bereid. Net waar je tijd voor hebt of lekker vindt!
Een heerlijk hartig recept, deze lasagne met bloemkoolsaus, champignons en raapstelen. Zowel vegetarisch als niet-vegetarisch te bereiden. (meer…)
De volgende 5 weetjes over pastinaak geven je nét weer een andere kijk op deze heerlijke wintergroente. Laat je verrassen…
Pompoen is een gezonde vrucht: niet alleen het vruchtvlees zelf, maar ook de pompoenpitten hebben een heilzame werking. Als je…
Een lekkere nazomer-stamppot met spruitjes, wortel, bosui en geroosterde cherrytomaten (uit eigen tuin). (meer…)
Een gezond recept met veel kruiden en specerijen: rijst gekookt in kokoswater met gember, geserveerd met spruitjes uit de oven,…
Ontdek in dit blogartikel meer over eten en drinken in Bilbao in het Baskenland in Spanje. Wat eens een stinkende…