Recepten

Doe inspiratie op voor de keuken met de recepten van Overkruiden.nl. Volg het recept en leer de smaken van elk kruid of specerij beter kennen, of ontdek welke kruiden er in elk recept gebruikt worden en ga zelf aan de slag!

Hoe vind je hier recepten?

VergrootglasDe recepten zijn ingedeeld in categorieën, die je via het menu terugvindt. Verder kun je uitgebreid zoeken of de zoekfunctionaliteit bovenaan gebruiken om een specifiek recept te vinden.

In de tagcloud én op deze pagina vind je namen van kruiden die in recepten voorkomen. Klik op de naam van een kruid en je krijgt een overzicht van alle recepten waarin het betreffende kruid voorkomt.

→ Bekijk ook alle recepten.

koken & tafelen algemeen

Laatst toegevoegde recepten

Internationaal recept: lasagne met bloemkoolsausje, raapstelen en champignons
Een heerlijk recept vol met romige en krachtige smaken, deze lasagne met een sausje van bloemkool, met raapstelen, champignons en gebakken spekjes. Prima vegetarisch te maken!

Stamppot met spruiten, wortel, bosui en geroosterde tomaatjes

Hollands recept: stamppot spruiten met wortel en geroosterde tomaatjes
Deze stamppot viel goed in de smaak deze nazomer! Lekker met spruiten, wortel, bosui en geroosterde cherrytomaten als garnering. Wil je geen vlees? Dan kun je de spekreepjes en ham achterwege laten.

Kokosrijst met spruitjes, garnalen, lenteui en avocado

Kokosrijst met garnalen, avocado en spruitjes uit de oven (Aziatisch)
Een daadwerkelijke kruiden-en-specerijen-explosie, deze rijst gekookt in kokoswater met gember, geserveerd met garnalen, spruitjes uit de oven en avocado (en een lekker sausje)! 🙂 Bekijk hoe je het maakt en wat je nodig hebt.

Gemarineerde kippenbout met sperziebonen, een yoghurt-pestosausje en aardappels

Kippenbouten met sperziebonen uit de oven, geserveerd met een pesto-yoghurtsausje
Dit lekkere en gezonde recept serveer je met gekookte of gebakken aardappels. Het pesto-yoghurtsausje matcht goed met de kip en boontjes, maar ook heerlijk om je aardappels in te dippen.

Spruitjes ovenschotel met spek en ui

Spruitjes-ovenschotel met spek en ui
Zo wordt spruitjes eten nóg lekkerder, zelfs voor mensen die er moeite mee hebben. Een heerlijke ovenschotel met spruitjes, spek en ui; met een zelfgemaakt kaassaus.

Kiplasagne met andijvie, bechamel- en marinarasaus

Lasagne met kip en andijvie
Een uitgebreid recept voor lasagne met kip en andijvie. Met een zelfgemaakte bechamelsaus en marinara-saus. Kost wel wat tijd om te maken, maar dat is het meer dan waard!

Bloemkoolsoep met champignons en stokbrood

Bloemkoolsoep met kokosmelk en champignons
Lekker en gezond: deze bloemkoolsoep met champignons (op basis van kokosmelk en bouillon). Ik heb lekker veel kruiden gebruikt uit de Indiase keuken, wat de soep wat pit geeft. Houd je van nog pittiger? Roer er dan wat sambal doorheen.

Broccoli met kaas en rijst uit de oven

Amerikaans recept: broccoli met kaas en rijst uit de oven
Een heerlijk basisrecept voor broccoli met kaas en rijst uit de oven. Je kunt hem zo eten als vegetarisch recept met bijvoorbeeld wat pecannoten of je maakt ‘m niet vegetarisch en serveert er vlees (bij voorkeur kip) bij.

Pompoensoep zonder room met aardappel en ui

Pompoensoep zonder room, pittig en kruidig
Een klassieker: pompoensoep! Dit keer een recept voor een pompoensoep zonder room, met aardappel, ui en lekker veel specerijen. Pittig en kruidig, lekker verwarmend in de herfst.

→ Blader ook door alle categorieën voor meer recepten of bekijk alle recepten.

Culinaire inspiratie

Soms heb je even geen inspiratie. Soms weet je niet wat je kunt maken met een bepaald ingrediënt. Op deze site kun je op allerlei manieren zoeken naar recepten. Koken betekent niet altijd strak een recept volgen, maar juist vaak het vinden van je eigen recept, je eigen ingrediënten en inhoud. Kijk gerust rond en laat je inspireren en maak je eigen culinaire hoogstandjes!

Op deze site vind je een verzameling van recepten. De nadruk ligt op kruiden en het gebruik ervan, dus daar vind je veel informatie over. Met kruiden kun je naar eigen smaak ook erg veel kanten op en inspiratie op doen.

Achtergronden uit de keuken

Bij het bereiden van lekkere maaltijden komt van alles kijken. Je staat eigenlijk niet altijd stil bij alle achtergronden en details. De keuken kent erg veel gebruiken en termen.