Wat zijn tincturen? Een tinctuur is een alcoholische oplossing. In fytotherapeutisch verband is een tinctuur bereiding van de wortels of bladeren van kruiden op basis van alcohol. De naam zelf komt je misschien niet direct bekend voor, maar in de natuurgeneeskunde is het een veel gebruikte kruiden remedie. De tincuren van dr. Vogel zijn bijvoorbeeld bij veel mensen wel bekend.
Er zijn tincturen die je zowel in- als uitwendig kunt toepassen. De werking van een tinctuur is veel sterker dan van een afkooksel of kruidenthee, dus de dosering is ook lager. Een voordeel van een tinctuur ten opzichte van afkooksels is de lange houdbaarheid van ca. 2 jaar.
Tinctuur: bereiding met alcohol
Tincturen worden op basis van alcohol bereid. De alcohol haalt de ingrediënten uit de kruiden die anders niet vrij zouden komen. De alcohol die je gebruikt moet minimaal 30% alcohol bevatten. Wodka is goed hiervoor te gebruiken. Industriële alcohol of spriritus is sowieso niet geschikt in verband met de aanwezigheid van giftige stoffen.
Een tinctuur bereiden
Verpulver of hak de kruiden fijn. Doe het kruid in een goed afsluitbare pot en voeg water vermengd met alcohol toe. Sluit de pot af en zet deze op een donkere (warme) plaats. Laat het twee weken staan en schud de pot regelmatig. Na deze twee weken zeef je het mengsel over in een schone pot en houd je de verweekte kruiden apart. Als je een wijnpers hebt kun je de natte kruiden daarin uitpersen. Heb je geen wijnpers, wikkel de natte kruiden dan in een katoenen doek en wring het uit. Een tinctuur moet je op een donkere plaats in een gekleurde, glazen fles of pot bewaren.
Basisverhouding tincturen
Een basistinctuur bestaat uit 100 gram gedroogde kruiden of 250 gram verse kruiden met 175 ml alcohol en 325 ml water. Voor een liter (water met alcohol) is dit 250 ml alcohol met 750 ml water met 200 gram gedroogde of 400 gram verse kruiden.