Ingredienten uit de Italiaanse keuken

Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is bij mij favoriet. Zeker als ik in het land zelf ben smaken Italiaanse gerechten op z’n best! De eenvoud, de sterke smaken en de beste ingrediënten typeren deze keuken. Eten en drinken spelen een belangrijke rol in het leven van de Italianen en daarbij ook de beste smaakgevers in de vorm van kruiden, olie en azijn.

De eenvoud van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken kenmerkt zich over het algemeen door culinaire eenvoud en het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er zijn. Smaak en versheid staan voorop. Voedingsmiddelen en wijn zijn een fundamenteel onderdeel van de Italiaanse cultuur. Misschien ken je de reclame wel van dr. Oetker met de uitspraak “zit niet te dromen jongen, eet je pizza”. De reclamemakers proberen in deze spot de Italiaanse cultuur te weerspiegelen en te laten zien wat voor rol eten en drinken in hun leven speelt.

De beste ingrediënten

Het gebruik van kruiden en specerijen is in de Italiaanse keuken onmisbaar. Eigenlijk zoals in elke keuken. In Italië staat wel het gebruik van de beste ingrediënten centraal en dus ook bij de smaakgevers. Zoals Antonio en Priscilla Carluccio schrijven in hun boek Eten in Italië:

“Italianen laten zich door de cultuur van hun eten en drinken inspireren en motiveren, en doen verbazingwekkend veel moeite om de beste ingrediënten te verkrijgen om daarmee volmaakte gerechten te maken.”

Kruiden in de Italiaanse keuken

Oregano komt te voorschijn in de lente
Oregano die op komt.

De meest kenmerkende kruiden en specerijen uit de Italiaanse keuken zijn knoflook, basilicum, rozemarijn en oregano. De keuken beperkt zich natuurlijk niet tot deze vier. Verder kun je denken aan de volgende kruiden en specerijen:

Italianen kiezen graag voor kruiden en gewassen die (van origine) in eigen land groeien en voorkomen. Het spreekt voor zich dat de Italiaanse keuken nog veel meer kruiden en specerijen kent en gebruikt. Bovengenoemde zijn de meest bekende die in traditionele gerechten toegevoegd worden.

Olijfolie en azijn zijn verder beide onmisbare smaakgevers in de Italiaanse keuken.

Italiaanse pesto’s

Pestosaus komt van oorsprong uit Italië en is over de hele wereld beroemd geworden dankzij de sterke smaak die perfect combineert in vele gerechten. De hoofdingrediënten zijn knoflook, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en extra vierge olijfolie. Lees ook meer over pesto.
Recepten uit de Italiaanse keuken

De meest bekende recepten die wij in Nederland bijna allemaal wel kennen zijn pizza’s en verschillende pasta’s, zoals ravioli, spaghetti bolognese en pasta carbonara. De keuken is natuurlijk veel veelzijdiger dan dat. Ik heb op deze site een aantal recepten uit de Italiaanse keuken gedeeld, waarbij een aantal niet per se klassiek-Italiaans zijn, maar met typisch Italiaanse ingrediënten bereid worden. Een greep daaruit is:

Bekijk alle recepten gebaseerd op of uit de Italiaanse keuken van deze website.