Recept: pasta alla puttanesca

Ik ben gek op ansjovis en kappertjes op de pizza. In dit recept wordt het met spaghetti gecombineerd – Italiaans op z’n best!

Spaghetti met ansjovisfilet, kappertjes, olijven en pecorino

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • 1 eetlepel olijfolie
 • zout
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode peper
 • 1 eetlepel fijngehakte oregano
 • 100 gram zwarte olijven (ontpit)
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 6 ansjovisfilets
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 350 gram spaghetti
 • 75 gram pecorino (Italiaanse schapenkaas)

Bereidingswijze

Hak de ansjovisfilets fijn. Doe dit ook met de olijven, en pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder de zaadlijst. Pas op met je vingers en zit niet direct aan je gezicht na het snijden van de peper, was eerst goed je handen of gebruik handschoentjes. Snijd de peper in reepjes.

Breng voldoende water met zout aan de kook voor de spaghetti. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook, ansjovis en rode peper gedurende ongeveer 2 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe en prak ze fijn. Doe nu de kappertjes, olijven en oregano erdoor en laat het zachtjes inkoken tot een dikke saus.

Kook intussen de spaghetti beetgaar en giet het af. Schep de spaghetti op de borden en doe de saus eroverheen. Rasp de pecorino eroverheen en je “pasta alla puttanesa” is klaar!

Opmerkingen recept

Pasta alla puttanesca betekent zoiets als spaghetti zoals een prostituee die eet. Waar de naam precies vandaan komt is speculeren, niemand weet het zeker. Hoe dan ook is deze pasta een lekker pittig gerecht en gemakkelijk te maken. Het zurige van de kappertjes is een heerlijke combinatie met het zoute van de ansjovis. De pecorino maakt het overigens echt af. En meer pepertjes kan natuurlijk altijd, als je daar van houdt!

Deel deze pagina: