Natuurlijke geneesmiddelen sfeerbeeld

Wat is fytotherapie, kruidengeneeskunde?

De definitie van fytotherapie – of kruidengeneeskunde in de volksmond – is volgens de NVF (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie) de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen (fytotherapeutica) met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen. Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.

Zover de geschiedenis van de mensheid reikt, worden kruiden gebruikt om hun geneeskrachtige werking. De ontdekking ervan kwam vaak door observatie en ervaring van hooggewaardeerde stamleden, de ervaren genezers.

Fytotherapie – goed en verkeerd gebruik

Bij kruiden denk je aan ‘natuurlijk’, dat voor veel mensen een synoniem is voor ‘gezond’. Men gaat er dan ook vaak vanuit dat ze per definitie geen kwaad kunnen. Het feit dat sommige kruiden werkzame (geneeskrachtige) eigenschappen hebben, betekent dat ze ook bijwerkingen kunnen hebben, of dat ze schade kunnen toebrengen bij verkeerd gebruik. Ga maar na dat cocaïne ook een kruidenplant is… Zorg dus dat je altijd goed geïnformeerd bent.*

Geneeskundes en kruidkundes

Er bestaan diverse genees- en kruidkundes waarbij kruiden gebruikt worden. Fytotherapeutica worden in verschillende behandelwijzes gebruikt, zowel regulier medisch als ook alternatief. Het idee achter het gebruik van fytotherapie verschilt per geneeswijze. Lees via onderstaande links meer over de betreffende geneeskunde en de relatie tot kruidengeneeskunde:

Homeopathie gebruikt soms kruiden en dezelfde grondstoffen als de de geneeswijzes die hierboven staan. Het wordt op deze site niet beschreven als geneeswijze die fytotherapie gebruikt, omdat de oertinctuur – de oorspronkelijk werkzame stof van de kruiden – vrijwel niet meer aanwezig is als gevolg van herhaalde verdunning.

Bereidingen kruiden

Kruiden kunnen op verschillende manieren worden bereid bij het gebruik om hun geneeskrachtige (medische) eigenschappen. Hier een greep uit een aantal bereidingsvormen:
*Let op: weet wat je doet en raadpleeg altijd een arts bij medische klachten. Zorg dat je de werkzame stoffen van de plant kent, dat je weet hoeveel je mag gebruiken en hoe je het moet toepassen en bereiden op kruidniveau. Laat je ergens anders – betrouwbaar – informeren of lees je goed in. Deze site gaat namelijk (nog) niet diep genoeg in op de medische toepassingen. Ga niet zelf dokteren zonder advies van een expert.

Deel deze pagina: