Wat zijn kruiden?

De definitie van een kruid

Wat is nou precies een kruid? In het onlinewoordenboek van Van Dale krijg je de volgende twee betekenissen:

  • een plant met een niet-houtachtige stengel
  • plant of plantendeel, gebruikt om een speciale smaak of geur aan iets te geven » keukenkruid

Definitie van een plantkundige, kok of wetenschapper?

De eerste betekenis sluit veel uit. Neem bijvoorbeeld rozemarijn en laurier: in de keuken worden ze kruiden genoemd, terwijl dit houtachtige planten zijn. Een plantkundige zou gauw de eerste betekenis gebruiken, terwijl een kok de tweede hanteert.

En dan heb je natuurlijk nog de medische benadering, wetenschappers die kijken naar de medicinale werking. Die beschouwen bijvoorbeeld een eikeboom als een kruid – gelet op de werking – in tegenstelling tot de plantkundige, die let op de houtachtige eigenschappen.

Kruid: nuttige plant

Al in de oudheid verdeelden mensen planten in twee groepen: nuttige en niet-nuttige. Elke plant die nuttige toepassingen heeft is een kruid in de ruimste zin des woords. Of een plant nuttig is of niet, wordt door de omgeving en leefgemeenschap bepaald. Iemand uit het tropisch regenwoud kan wel 100 planten nuttig vinden en gebruiken en iemand uit de stad kent er misschien maar een aantal. Een kruid is dus eerder een culturele dan een botanische omschrijving. Doordat een kruid zo’n ruime definitie heeft van “nuttige plant” vallen in vele boeken en op internetsites ook voedselplanten zoals citroen en rabarber onder de kruiden.

De definitie van een kruid wordt dan ook nergens specifiek genoemd. Je kunt het dus ook eigenlijk niet één enkele definitie geven. Voor de duidelijkheid: op deze site wordt geen onderscheid gemaakt tussen kruiden en specerijen.