Olijfolie is een belangrijk ingredient in de Griekse keuken

Griekse keuken

De Griekse keuken laat zich voor mij vooral samenvatten door het gebruik van olijfolie, knoflook en olijven. Er is natuurlijk nog veel en veel meer! Lees hier meer over enkele gewoontes, welke kruiden kenmerkend zijn voor deze keuken en enkele typische Griekse gerechten.

De Griekse keuken = samen eten

De Griekse keuken kenmerkt zich door gezamenlijk eten en gezelligheid. Vroeger waren er barbecues, grills en braadspitten die de Grieken met buurtgenoten deelden. Tegenwoordig is dat minder het geval omdat iedereen zelf een eigen keuken thuis heeft. Wel houden de inwoners van dit grote land over het algemeen van eten in een groot gezelschap. Overigens is grillen één van de methodes die de Griekse keuken van nu karakteriseert.

Kruiden en de Griekse keuken

Kruiden en specerijen spelen in Griekenland een belangrijke rol. Enkele belangrijke en veel gebruikte kruiden zijn:

Ook citrusvruchten worden heel vaak als smaakmaker in de Griekse keuken gebruikt.

Kenmerkende gerechten

Als je in Griekenland uit eten gaat, krijg je bijna altijd olijven als aperitief geserveerd. Bovendien kenmerkt zich de Griekse keuken over het algemeen door het gebruik van (veel) olijfolie. Enkele typische gerechten uit de Griekse keuken zijn:

  • het ovengerecht moussaka
  • het fastfoodgerecht souvlaki (blokjes gemarineerd kip- lams- of varkensvlees)
  • diverse ovenschotels
  • de Griekse bonensoep
  • de saus tzatziki
  • Griekse salades met feta

In desserts wordt vaak honing, noten, fruit en filodeeg gebruikt. Op de Griekse eilanden en de kuststreken eten de inwoners (en toeristen) veel vis. Zo konden wij tijdens onze vakantie in Griekenland vaak kiezen voor de “vangst van de dag”. Ook heb ik er heerlijk inktvis gegeten! Heel karakteristiek voor Griekenland is natuurlijk de fetakaas, die van schapenmelk (en soms met geitenmelk) gemaakt wordt.

Griekse recepten op Overkruiden

Op deze website vind je momenteel de volgende gerechten die een Grieks tintje hebben: