Dille is een heerlijk fris kruid in sauzen. Natuurlijk kun je het in nog meer gerechten gebruiken en heeft het kruid bepaalde eigenschappen. Nieuwsgierig welke? Lees er hier meer over.
Eigenschappen dille
Kenmerken
- Familie: Umbelliferae
- Soort: Anethum graveolens
- Biotoop: vruchtbare, doorlatende grond; Zuid-Europa tot India.
- Afkomstig uit: Griekenland
- Hoogte: tot 60 cm
Dille is eenjarig, heeft blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. De bloempjes worden uiteindelijk hoofdjes met ovale zaden.
Anethum sowa heet ook wel Indiase of Japanse dille.
Naam in verschillende talen
- Engels: dill
- Duits: Dill
- Frans: aneth
- Italiaans: aneto
- Spaans: eneldo
Gebruik en toepassing van dille
De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit gauw een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade.
In de keuken
Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrijk en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden ze gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.
Buiten de keuken
De zaden bevorderen de spijsvertering. Een aftreksel ervan vermindert de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid. De gedistilleerde olie van de bladeren geeft smaak aan dranken en voedsel.
Recepten met dille
- Finse zalmsoep
- Zalmfilet, gebakken in de pan, geserveerd met geroerbakte snijbonen en aardappelpartjes
- Palmkool met zalm uit de oven en gebakken aardappels
- Verse ravioli met gerookte zalm en ricotta en een botersausje
- Koude dillesaus met kwark
Bekijk alle recepten met dille.