Raapstelen

Raapstelen: voor sommigen misschien standaard onderdeel van het menu, voor anderen een vergeten groente. Een andere naam voor raapsteel is bladmoes. Ik vertel je meer over wat voor groente het is, waar het naar smaakt en hoe je het gebruikt.

Wat zijn raapstelen?

De naam raapstelen verraadt het al een beetje: het zijn de bladstelen van bepaalde koolsoorten, zoals meiraap en knolraap. Het is van origine een lentegroente, maar ik kwam de steeltjes in de winter tegen op de markt. Het lijkt er dus op dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Kenmerken

Raapstelen zijn dus lange stengels met blad. De bladeren kunnen er verschillend uitzien, afhankelijk van welke raap ze afkomstig zijn. Ontdek op Wikipedia meer over de verschillende soorten die hiervoor gebruikt worden.

Voedingswaarde en smaak

  • Bevat veel ijzer, net als andere bladgroentes
  • Rijk aan vitamine C
  • Smaakt wat nootachtig, pittig

Naam in andere talen

  • Duits: Rübstiel
  • Engels: Turnip tops, Turnip greens
  • Frans: Navette d’été, Quesse améliorée




Recepten met raapstelen

Wat kun je maken met raapstelen? Van alles! Verwerk bijvoorbeeld de bladeren en stengels rauw in een salade. Vroeger maakten mensen in Nederland vaak een stamppot met deze groente. Toen ik ze de allereerste keer tegenkwam, heb ik ze kort in een vegetarische risotto op het einde erdoor geroerd en even mee gewarmd. Heerlijk!

Je kunt de raapstellen ook prima kort roerbakken of stomen, net wat je lekker vindt. Het is bovendien een groente vanwege de lichtpittige smaak die je perfect in een soep kunt verwerken. Raapsteeltjes smaken niet pittig in de zin van ‘rode-peper-scherp’, maar meer in de richting van rucola of mosterd.

Gebruik de groente zoals je bijvoorbeeld spinazie zou eten. En smaken verschillen: de een houdt van gekookt en de ander van wat knapperiger en rauwer.

Recept: lasagne met bloemkoelsaus, champignons, raapstelen (en spekjes)