Lamsoor en jumbosaté bij Club Casco in Zeeland

Lamsoor, zulte, zeeaster

Lamsoor is een groente die je in sommige delen van het land veel tegenkomt, zoals op de Waddeneilanden en in Zeeland. Lees hieronder meer over deze gezonde, zilte lekkernij en hoe je het kunt bereiden.

Wat is lamsoor?

Zeeaster in de duinen door Svdmolen
Zeeaster in de duinen; credits foto Svdmolen

Lamsoor zorgt nogal eens voor verwarring. Volgens veel bronnen is echte lamsoor een plant die tot de strandkruidenfamilie behoort, die de botanische naam Limonium vulgare heeft. De meningen zijn erover verdeeld of deze plant wel of niet eetbaar is.

De bladeren van de plant zulte worden (volgens sommigen ten onrechte) onder de noemer lamsoor verkocht. In dit geval beschrijven we alleen zulte, ook wel zeeaster geheten Aster tripolium, syn. Tripolium vulgare, een tweejarige plant uit de composietenfamilie. Deze groente is over het algemeen bij (vis)speciaalzaken verkrijgbaar. Er zitten veel mineralen en vitaminen in de plant, o.a. door het zoute water die het opneemt.

Kenmerken lamsoor

Je eet de jonge blaadjes van de zulte, die een licht zilte (zout-achtige) smaak hebben. De structuur van de lamsoren is stevig, maar niet taai.

De plant zulte:

  • groeit in schorrengebieden en op de vloedlijn
  • behoort tot de familie Asteraceae (Composietenfamilie)
  • heeft smalle langwerpige bladeren (in de vorm van een lamsoor)
  • wordt ongeveer 15 tot 60 cm hoog

Het is een kortlevende tweejarige plant die bloeit van juli t/m september met lichte blauwpaarsige bloempjes. De oogst van lamsoor (zeeaster) begint over het algemeen halverwege maart en duurt tot augustus.

Waar wij het ontdekten

Lamsoor is een groente die wij in het Oosten van het land niet vaak tegenkomen. Tijdens een midweekje Zeeland in het voorjaar van 2016 hebben we heerlijk gegeten bij Club Casco in Wemeldinge, waar we deze groente geserveerd kregen bij een saté. In Zeeland ongetwijfeld heel gebruikelijk, maar voor ons een verrassing! Lamsoor smaakt heerlijk en past bij uiteenlopende gerechten. Ik ben ze hier in de winkel nog niet tegengekomen, maar ik moet zeggen: ik ben er ook nog nooit naar op zoek gegaan.

Bereidingswijze lamsoren

Je kunt lamsoren roerbakken en in ongeveer 3-5 minuten smoren in wat boter. De kok had het gecombineerd met een uitje: een lekkere combi! Als je het schoonmaakt, zorg er dan voor dat de blaadjes niet te lang in contact zijn met het zoete water, daar kunnen ze niet zo goed tegen. Spoel ze dus snel af.

Je gebruikt geen zout, aangezien de blaadjes deze smaak van zichzelf al hebben.
Deel deze pagina: