Keukens

Wereldwijd bestaan vele keukens met eigen kenmerken en tradities. Overal ter wereld wordt gekookt en overal geniet men van streekgebonden gerechten en dranken.

Het ontstaan van keukens

Renoir lunchtafel, luchtafereelHoe zijn “keukens” ontstaan? Er zijn talloze factoren die leiden tot “een keuken”, anders gezegd: een manier van koken, bereidingswijze van bepaalde gerechten. Groentes, fruit en andere gewassen die afkomstig zijn uit bepaalde landen, simpelweg omdat ze daar goed groeien door de omstandigheden. Kruiden die vanuit het verleden alleen in bepaalde streken verbouwd konden worden. Vis in (ei)landen grenzend aan zee. De beschikbare kookmiddelen en kooktechnieken die generatie op generatie zijn doorgegeven. Maar ook de geschiedenis zelf: oorlogen, koloniale overlevering, onderdrukking en invloeden van machthebbers.

Zo heeft elke landelijke, lokale en regionale keuken haar eigen kenmerken ontwikkeld in de loop van de geschiedenis.

Onderverdeling keukens

Wil je meer weten over een bepaalde keuken? Wat zijn typische Franse gerechten? Welke kruiden gebruikt men traditioneel in de Mexicaanse keuken? Klik op de links hieronder voor meer informatie over de betreffende keuken.