Cavolo nero palmkool

Palmkool, Cavolo nero

Palmkool zou je in Nederland eigenlijk ook wel als een vergeten groente kunnen beschouwen. In Italië wordt het veel meer gegeten dan hier. De Italiaanse naam is cavolo nero (zwarte kool). Wat is het voor groente, welke smaak heeft het en wat kun je ermee maken?

Wat is palmkool?

Palmkool is een relatief winterharde plant dat wat weg heeft van boerenkool. Het is een koolsoort met vrij donkere bladeren. Als de plant groeit lijkt hij wat op een palm, vanwaar de naamgeving. De plant wordt van oorsprong (net als pastinaak) veel in het Middellandse Zeegebied (Toscane) geteeld en is een echte zonaanbidder. Je oogst de koolbladeren van het begin van de herfst (september/oktober) tot en met eind februari. Het is een typische wintergroente en is tegenwoordig steeds vaker verkrijgbaar in de supermarkt.

Palmkool
Foto van palmkool, door Raffi Kojian – Gardenology, CC BY-SA 3.0, Wiki Commons
Kenmerken palmkool

Enkele eigenschappen op de rij

De gebobbelde bladeren kunnen wel tot 80 cm lang worden en 10 cm breed. Ze hebben een donker- tot zwartgroene kleur.

  • Naam in latijn: Brassica oleracea var. palmifolia
  • Naam in het Italiaans: cavolo nero
  • Uit de kruisbloemenfamilie, Brassicaceae
  • Tweejarig bladgewas
  • Voedingswaarde: 50 kcal per 100 gram

Palmkool bevat veel mineralen, namelijk o.a. 72 mg calcium, 47 mg magnesium en 228 mg kalium per 100 gram.

Wat kun je met palmkool?

Palmkool is een koolsoort dat je bijvoorbeeld goed kunt roerbakken en als groentegerecht bij rijst of pasta eet. Als je de gehakte bladeren roerbakt, fruit dan bijvoorbeeld eerst even een rood pepertje en knoflook. Het heeft niet zo’n sterke koolsmaak als andere koolsoorten, wel is het blad wat stug. Verder zien we het terug in Italiaanse groentesoep (de minestrone) en is het een kenmerkend ingrediënt van de Toscaanse soep ribolita. Ook kun je de bladeren stoven in de oven, zoals ik in het recept met zalm dat hieronder staat gedaan heb. Kort even koken kan ook, en verwerken in de stamppot is ook zeker lekker.

Recepten met palmkool
Deel deze pagina: