De Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van verschillende keukens. De basis van de Mexicaanse keuken ligt in de Azteekse cultuur. Hierbij is later de Spaanse keuken van grote invloed geworden. Ook heeft de Franse keuken invloed gehad op de Mexicaanse keuken, en dan met name op het gebied van enkele kookmethodes en bereidingen van sauzen en brood.

Kruiden en de Mexicaanse keuken

Kruiden spelen (zoals in bijna alle keukens) een belangrijke rol. Enkele belangrijke smaakmakers zijn:
Koriander

Naast kruiden, gebruikt men in de Mexicaanse keuken de volgende typerende ingrediënten, die je misschien niet altijd direct zou verwachten:
Rode pepers

  • Chocolade
  • Maïs
  • Zure room
  • Kidneybonen
  • Avocado
  • Papaja
  • Ananas
  • Etc, etc.

Achtergrondinfo

Wat achtergrondinformatie over de volgende ingrediënten die in de Mexicaanse keuken gebruikt worden:

Kenmerkende gerechten

Mexicaanse tortilla
Mexicaanse tortilla

Tortillagerechten nemen een belangrijke plaats in in de Mexicaanse keuken. Deze zie je in verschillende vormen terug, zoals een burrito, enchilada, taco, tortillachips etc. De tortilla is een soort pannekoek, gemaakt van maïs- of tarwemeel.

Een zeer bekend Mexicaans gerecht in Nederland is natuurlijk Chili Con Carne.

Soepen en Sauzen

Wat betreft soepen en sauzen, is guacemole en salsa verde of salsa roja zeer bekend. Verder is maïssoep en bonensoep typisch Mexicaans!